FOK!toen: Forrest Gump

Het was het afgelopen weekend alweer 20 jaar geleden dat de film Forrest Gump voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was. Een mooie reden om in deze aflevering van FOK!toen eens terug te kijken naar dit cinematische pareltje van Robert Zemeckis, dat ook al jaren in de Film Top 100 van FOK!film terug te vinden is. We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er mensen bestaan die de film niet gezien hebben, maar voor de zekerheid melden we hier maar even dat er diverse spoilers in het nu volgende verhaal staan.

Forrest Gump 1

Forrest Gump
In 1986 brengt schrijver Winston Groom zijn boek Forrest Gump uit. In het boek draait het om een enigszins autistische jongeman, vernoemd naar een beroemde generaal, die terugkijkt op zijn nogal avontuurlijke leven. Het boek is een redelijk succes en er gaan zo'n 30.000 exemplaren van over de toonbank.

Aan het begin van de negentiger jaren krijgt Paramount Pictures de filmrechten voor het boek te pakken en gaat op zoek naar een geschikte regisseur voor dit project. Terry Gilliam krijgt de film als eerste aangeboden, maar laat al snel weten dat hij geen interesse heeft. Barry Sonnenfeld heeft in eerste instantie wel oren naar het verfilmen van Forrest Gump maar kiest er dan toch voor om Addams Family Values te gaan maken.

Vervolgens komt de filmmaatschappij bij Robert L. Zemeckis terecht. Zemeckis had eerder al naam gemaakt met onder meer Who Framed Roger Rabbit, Death Becomes Her en de Back to the Future-trilogie en had daarmee bewezen dat hij wel een neus voor blockbusters bezat. Nadat Zemeckis het boek van Groom had gelezen wist hij dat hij weer een hitfilm te pakken had.

Forrest Gump 2

De productie van de film
Nadat schrijver Eric Roth het verhaal van Groom had verwerkt in een scenario gingen de opnames van Forrest Gump in augustus 1993 van start. Het leeuwendeel van de rolprent werd gefilmd in Alabama, maar ook in de staten North en South Carolina en Virginia werden opnames gemaakt. Deze opnames duurden tot december van dat jaar.

Wat Forrest Gump vooral zo'n populaire film maakte was het gebruik van allerlei historisch filmmateriaal. Het personage Forrest Gump, in de film op onnavolgbare wijze neergezet door Tom Hanks, komt tijdens zijn leven nogal eens op plaatsen terecht waar historische gebeurtenissen plaatsvinden en waarbij onze held wereldberoemde figuren tegen het lijf loopt. Zo ontmoet de naieve Gump diverse Amerikaanse presidenten en is hij samen met John Lennon te gast in de Dick Cavett Show.

Om deze historische gebeurtenissen zo mooi mogelijk in beeld te krijgen trokken de mensen van Industrial Light & Magic hun hele trucendoos open. Nu hadden de filmeffectspecialisten van George Lucas al een naam hoog te houden in Hollywood, maar met hun aandeel aan de film Forrest Gump overtroffen ze al hun voorgaande werk. Met behulp van zo'n 1500 figuranten werden er opnames van een demonstratie gemaakt. Nadat ILM deze opnames in de computer had bewerkt leek het alsof er zo'n 100.000 mensen aan de film hadden meegewerkt.

Forrest en JFK
Forrest en JFK

De cast
De eerste acteur die de rol van Forrest Gump aangeboden kreeg was John Travolta. Deze wees de rol echter af en zou daar later erg veel spijt van hebben. Ook Bill Murray en Chevy Chase hadden geen interesse voor de rol. Nadat Tom Hanks het script van Roth had gelezen was hij meteen enthousiast. Hanks had maar één eis aan de producenten; de film moest historisch gezien nauwkeurig zijn. Winston Groom, de schrijver van het gelijknamige boek, liet later weten dat hij liever een acteur als John Goodman in de rol van Gump had gezien.

Gumps beste vriend Benjamin Buford 'Bubba' Blue wordt in de film gespeeld door Mykelti Williamson. Deze kreeg de rol nadat deze was afgewezen door David Alan Grier, Ice Cube en Dave Chappelle. Gump was van plan om met Bubba een eigen garnalenbedrijf te beginnen, maar als laatstgenoemde in de oorlog in Vietnam om het leven komt wordt zijn plaats overgenomen door luitenant Dan Taylor (Gary Sinise). Taylor stamt uit een geslacht van mannen die tijdens diverse oorlogen om het leven kwamen en ook hij lijkt dit lot niet te ontlopen. Geheel tegen zijn zin weet Gump een zwaargewonde Taylor te redden, al raakte de officier wel zijn beide benen kwijt. In eerste instantie haat hij Gump maar langzaam begint hij toch het leven weer te waarderen.

Forrest en Bubba
Forrest en Bubba

Een groot deel van het verhaal is gewijd aan de zoektocht van Forrest Gump naar zijn jeugdliefde Jenny Curran. Ook haar rol wordt op zeer indrukwekkende wijze neergezet door actrice Robin Wright. Jenny is een meisje die op jonge leeftijd door haar vader wordt misbruikt en wiens leven in een stroomversnelling terechtkomt als het meisje in aanraking komt met de opkomende hippiebeweging en de daarbij behorende drugs en drank in de zestiger jaren. Ook gedurende de zeventiger en tachtiger jaren komen de twee elkaar zo nu en dan tegen. Uiteindelijk vind ze een baantje als serveerster in Georgia, waar ze samen met haar zoontje Forrest jr. in een appartement woont. Jenny en Forrest zullen uiteindelijk nog trouwen maar hun vreugde is van korte duur als Jenny aan een op dat moment nog onbekende kwaal komt te overlijden. Een kwaal die wereldberoemd zou worden onder de naam aids.

Haley Joel Osment, het jochie dat wereldberoemd zou worden met zijn rol in de film The Sixth Sense, is in de film te zien als Forrest jr., het zoontje van Forrest en Jenny. Een rol die eveneens ingelijst mag worden is die van Sally Field als de zachtaardige moeder van Forrest Gump. Een vrouw wiens teksten constant klinken als reclameslogans.

Run Forrest Run
Run Forrest Run

De ontvangst van Forrest Gump
Toen Forrest Gump op 6 juli 1994 in de Amerikaanse bioscopen ging draaien kreeg de film louter positieve reacties van de diverse media. De film, die gemaakt was met een budget van 55 miljoen dollar, was in bijna 1600 theaters te zien en bracht in zijn eerste weekend al 24 miljoen dollar in het kassalaatje. De film zou 42 weken aaneengesloten in de Amerikaanse filmzalen te zien zijn en zou uiteindelijk zo'n 330 miljoen dollar opleveren.

Uit de The Southeast Missourian van 14 juli 1994
Uit de The Southeast Missourian van 14 juli 1994

Forrest Gump laserdisc

Op E.T. the Extra-Terrestrial, Star Wars IV: A New Hope en Jurassic Park na, was Forrest Gump de meest lucratieve film op dat moment. In april 1995 wordt Forrest Gump uitgebracht op VHS-band en als een dubbele laserdisc. In augustus 2001 wordt de film ook uitgebracht op dvd, gevolgd door de Blu-ray in november 2009.

Forrest Gump dvd

In 1995 wint Forrest Gump bij de 67e editie van de Academy Awards een zestal Oscars. Zo wint de film in de categorieën Beste Film, Beste Acteur in een Hoofdrol, Beste Regisseur, Beste Visuele Effecten, Beste bewerking van een Scenario en Beste Montage. Ook ontving de film een zevental nominaties voor een Golden Globe Award, waarvan er drie werden verzilverd.

Uit de Kentucky New Era van 24 augustus 1994
Uit de Kentucky New Era van 24 augustus 1994

De soundtrack van Forrest Gump
Forrest Gump is niet alleen een lust voor het oog. De film kent namelijk een ijzersterke soundtrack, die net als de film op 6 juli 1994 verscheen. Naast de prachtige filmmuziek van Alan Silvestri horen we ettelijke hits voorbijkomen van artiesten zoals Elvis Presley, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Three Dog Night, The Byrds, The Doors, The Mamas & the Papas, The Doobie Brothers, Simon & Garfunkel, Bob Seger, Buffalo Springfield en vele anderen. Van de soundtrack van Forrest Gump werden alleen in Amerika al zo'n 12 miljoen exemplaren verkocht en is daarmee één van de meest succesvolle soundtracks aller tijden.

Forrest Gump ost