[Kwartfinale] Uitslag Nederland - Costa Rica

Nederland heeft zich tijdens het wereldkampioenschap voetbal als laatste land voor de halve finale geplaatst. Tegen Costa Rica werd het in reguliere speeltijd en verlenging 0-0. Doelman Tim Krul kroonde zich tot held door twee strafschoppen te stoppen, waardoor Oranje het in de halve eindstrijd op mag nemen tegen Argentinië.

Nederland en Costa Rica begonnen voorzichtig aan hun eerste onderlinge duel op het hoogste niveau. Beide ploegen tastten elkaar in de beginfase van de wedstrijd zeer voorzichtig af en waren regelmatig slordig in de passing. Na twintig minuten kwam er pas de eerste grote kans en wel aan Nederlandse zijde. Kuijt trok de bal goed voor in het strafschopgebied en Van Persie had de 1-0 op de slof, maar hij stuitte op Navas. In de rebound vond Sneijder ook de doelman op zijn weg.

Ook Depay kreeg voor rust nog enkele mogelijkheden in een wedstrijd waarin Nederland veel aan de bal was. De eerste ervan werd goed gekeerd door Navas nadat Ruiz de bal verspeeld had. Ook Costa Rica werd voor rust nog eens gevaarlijk, maar Van Persie kon een vrije trap ruim voor de lijn wegwerken. De grootste kans voor de pauze was voor Sneijder die een vrije trap op het doel van Costa Rica afvuurde, maar Navas stond op de juiste plaats.

Het eerste wapenfeitje na rust was van Nederland waar Sneijder een vrije trap van Robben in probeerde te schieten, maar hij schoot hoog over. Oranje was ook nu veel sterker dan Costa Rica dat zich vooral beperkte tot verdedigen en hopend op de counter. Grote kansen waren er lange tijd in de tweede helft niet, al waren er wel enkele kopballetjes.

Met nog ruim acht minuten op de klok kreeg Nederland een vrij trap nadat Robben net buiten de zestien neergehaald was. Sneijder ging achter de bal staan, maar raakte de paal. Niet veel later stuitte Van Persie uit een volgende vrije trap op de doelman. Het gaf Nederland new elan, maar met name Van Persie speelde een ongelukkige wedstrijd, omdat het vaak net niet bij hem was. Hij stuitte bij een vrije trap op Navas en uit de nastoot werd de bal met veel geluk door Costa Rica uit de doelmond gehaald. Een verlenging werd onafwendbaar, omdat na 90 minuten de brilstand nog op de borden stond.

Robben in gevecht met DiazRobben in duel met Diaz (Foto: Pro Shots)

Ook in de extra dertig minuten van de wedstrijd was de eerste mogelijkheid voor Nederland. Vlaar kopte een hoekschop van Robben goed in, maar Navas stond weer op de goede plaats. Ook de volgende bal voor het Costa Ricaanse doel zorgde voor gevaar. Daarna werden de mogelijkheden spaarzamer, al kreeg Costa Rica diep in de verlenging pas de eerste mogelijkheid op een goal. Daarna raakte Sneijder nog de lat. Omdat strafschoppen onafwendbaar werden toverde Van Gaal met doelman Krul zijn laatste konijn uit de hoge hoed.

In de penaltyserie begonnen beide teams goed, waarna Ruiz namens Costa Rica miste. Robben scoorde hierna, waardoor Nederland op voorsprong kwam. Oranje hield de voorsprong gedurende de serie vast, waarna Krul ook de strafschop van Umana stopte en Nederland naar de halve finale doorging.