Massa's haatmail om Zwarte Piet voor Shepherd

De Universiteit van West-Indië op Jamaica heeft het e-mailaccount van VN-onderzoekster Verene Shepherd moeten sluiten omdat ze te veel haatmail kreeg. Dat zei Shepherd vrijdag tijdens de presentatie van de voorlopige bevindingen van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar racisme in Nederland.

Het beeld dat mensen van haar hebben is verkeerd, benadrukte Shepherd. "Laat ik me daarom nog maar eens voorstellen," zei de Jamaicaanse. "Ik ben een professor, ik heb zestien boeken geschreven, de meeste over slavernij, genderstudies en de relatie tussen Europa en de Caraïben. Hopelijk zien jullie nu dat ik een heel aardig persoon ben."

Shepherd benadrukte dat ze niets tegen het Sinterklaasfeest heeft, dat ze de gevoeligheden in Nederland begrijpt, maar niet anders is gaan denken over de figuur van Zwarte Piet. "Het gaat mij niet om het festival, het gaat mij om de relatie tussen Sinterklaas en de figuur van Zwarte Piet. Die relatie is problematisch." Ze vindt dat de traditie moet veranderen en het zwarte figuur moet worden uitgebannen. Dat kan het beste via het onderwijs, vindt de werkgroep.