Anderhalf jaar cel voor NotW-hoofdredacteur Coulson

Voormalig hoofdredacteur Andy Coulson van de Britse schandaalkrant News of the World is vrijdag anderhalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Coulson werd vorige week veroordeeld voor samenzwering met als doel het onderscheppen van communicatie.

Drie andere oud-journalisten en privédetective Glenn Mulcaire kregen lagere straffen. Een andere ex-hoofdredacteur, Rebekah Brooks, werd vorige week met vier medeverdachten vrijgesproken. Verslaggevers van de boulevardkrant luisterden jarenlang de telefoons van beroemdheden, politici en de nabestaanden van slachtoffers van misdaden af. Volgens de Britse politie zijn in totaal duizenden mensen afgeluisterd.

De verdachten hielden in de rechtszaal vol dat zij niet wisten dat het afluisteren van telefoons strafbaar was. De rechter oordeelde echter dat ze wel degelijk beseften dat ze 'moreel verkeerd' handelden.

Bij de bekendmaking van de strafmaat vrijdag zei rechter John Saunders zich te kunnen voorstellen dat 'er mensen in woede zullen ontsteken' omdat de straffen te laag zouden zijn uitgevallen. Maar hij wees erop dat op afluisteren nu eenmaal een maximumstraf van twee jaar cel staat - hoeveel slachtoffers de dader ook heeft gemaakt. Dat Coulson niet de maximale twee jaar achter de tralies verdwijnt dankt hij volgens de rechter aan de 'goede inborst' die hij aan de dag heeft gelegd door anderen bij te staan en aan de buitengewoon lange duur van de strafzaak.

Coulson, die nog moet terechtstaan voor omkoping van politieagenten, werkte na zijn hoofdredacteurschap als woordvoerder van premier David Cameron. Hij en Brooks staan voor veel Britten symbool voor de bedenkelijk nauwe banden tussen het media-imperium van krantenmagnaat Rupert Murdoch, waarvan het inmiddels opgedoekte News of the World deel uitmaakte, en de Britse politiek.