Grote politieactie tegen Brabantse coffeeshopketen

De politie en vier teams van de landmacht zijn vrijdag bezig met een grote actie tegen coffeeshopketen Grass Company in Tilburg en Den Bosch. Het bedrijf wordt verdacht van georganiseerde wietteelt, witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude, zegt een politiewoordvoerder. Twintig panden worden doorzocht.

Het zwaartepunt van de actie ligt bij een bedrijfspand aan de Valkenjachtstraat in Tilburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. Ook worden vier coffeeshops doorzocht en vijftien andere woon- en werkpanden. Het onderzoek naar de volgens de politie criminele organisatie begon in 2011.

De actie begon om 10.00 uur. De politie krijgt hulp van de landmacht. "Vier teams zijn ons komen versterken", aldus de woordvoerder. "Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van verborgen ruimtes."

Eerder deze week zijn in het buitenland ook al panden doorzocht en is beslag gelegd op bankrekeningen. "We willen daar niet veel over zeggen, maar in het buitenland lopen ook onderzoeken", aldus de woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk wat er in beslag is genomen en of er aanhoudingen zijn verricht. De verwachting is dat het onderzoek in sommige panden de hele dag duurt.

Vorig jaar nam de Belastingdienst het bedrijf al op de korrel. Daarbij werden elf mensen aangehouden en werd voor zestig miljoen aan aanslagen opgelegd. Die actie stond volgens de politie los van de actie van vrijdag.