Grootste crèchebedrijf bankroet

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, Estro, gaat faillissement aanvragen. Een investeerder is bereid een groot deel van de locaties over te nemen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een brief die naar alle klanten is gestuurd.

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten nog niet in te kunnen gaan op de berichtgeving. Estro komt later op de dag met een nadere mededeling.

Estro, moederbedrijf van onder meer Catalpa, B4KIDS, Eigenwijz en Astrid Lindgren Kinderopvang, zou nog tot eind juli garant staan voor de opvang van alle kinderen. "Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen, is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken", citeert de krant uit de brief.

Een stille curator is ingeschakeld om de overgang naar de nieuwe investeerder te regelen. Een groot deel van de overgenomen kinderopvanglocaties zou doorgaan onder de naam Smallsteps.

Estro kondigde vorig jaar mei nog aan op grote schaal te gaan reorganiseren in een poging het hoofd boven water te houden. Het bedrijf zette daarbij een kleine vijfhonderd van de 3300 medewerkers op straat. Dat was nodig om niet ten onder te gaan aan de dalende vraag naar kinderopvang.

Het crèchebedrijf sprak destijds over een afname in het aantal op te vangen kinderen 'die zijn weerga niet kent'. Bij een eerdere reorganisatie zette Estro al 750 medewerkers op straat, vooral personeel met een flexcontract.

Abvakabo FNV noemt het faillissement een 'grote klap', niet alleen voor de medewerkers en kinderen, maar ook voor de kinderopvang in het algemeen. De vakbond is kritisch over de reorganisatie van vorig jaar, die volgens bestuurder Wilma Berendsen 'een misvatting met grote gevolgen' was.