Rechter oordeelt over Zwarte Piet

Zwarte Piet hoort donderdagochtend of hij mee mag blijven lopen bij intochten van Sinterklaas. De rechtbank in Amsterdam bepaalt dan of de knecht van de goedheiligman racistisch is en of hij op basis daarvan nog wel bij komende intochten mag zijn.

De rechtszaak gaat vooral over de vraag of de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vorig jaar een 'zorgvuldige afweging van belangen' heeft gemaakt toen hij ondanks protesten een vergunning afgaf voor een intocht waarbij Zwarte Pieten meeliepen. De bezwaarmakers vinden dat de burgemeester het in hun ogen racistische karakter van het fenomeen Zwarte Piet te weinig heeft meegewogen.

Als de rechter deze conclusie onderschrijft, dan is de knecht van de Sint discriminerend. Nederland moet dan als ondertekenaar van het mensenrechtenverdrag van de Verenigde Naties voortaan optreden tegen elke vorm van racisme, waardoor Sinterklaas dit jaar mogelijk alleen aankomt in Nederland.

Zeven bezwaarmakers, onder andere documentairemaker Sunny Bergman en 'activist' Quinsy Gario, spanden in november een kort geding aan tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de intocht in Amsterdam, omdat ze vonden dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is. De voorzieningenrechter wees hun verzoek destijds af. Volgens de rechter was het niet aan de burgemeester van Amsterdam om een 'voorschot te nemen' op een maatschappelijk debat over racisme. De tegenstanders van Zwarte Piet startten daarna een bodemprocedure.

Tijdens de rechtszitting bleek eind mei dat de gemeente Amsterdam wel nadenkt over een andere invulling van het sinterklaasfeest. Bovendien gaf Van der Laan in oktober al aan dat een Zwarte Piet zonder rode lippen en kroeshaar wat hem betreft tot de mogelijkheden behoort. "Als blijkt dat Amsterdammers pijn ervaren als gevolg van een aspect van een traditie, is dat een goede reden voor een nieuwe ontwikkeling", stelde de burgemeester toen.

In mei bleek het aantal klachten over Zwarte Piet in Amsterdam vorig jaar te zijn gedaald. Bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam kwamen 55 klachten binnen, tegenover 240 in 2012. Van die 55 waren 23 bovendien 'pro-piet'. Het College van de Rechten van de Mens constateerde in een woensdag uitgebracht rapport dat de discussie over Zwarte Piet het besef van racisme in Nederland heeft doen groeien.