Weer paard mishandeld in Soest

Voor de tweede keer in een maand tijd is in Soest een paard toegetakeld. De merrie werd maandagochtend aangetroffen met snijwonden in het achterlijf. Drie weken geleden werden ook al drie paarden mishandeld in de Utrechtse plaats. De politie ziet een verband met de mishandelingen die al een jaar in het hele land plaatsvinden.

Ruim zestig merries zijn al verminkt. Onlangs besteedde de politie aandacht aan de zaak in het programma Opsporing Verzocht. Er kwamen honderden tips binnen, maar tot de aanhouding van een of meer daders heeft dat vooralsnog niet geleid

Het dier in Soest stond met soortgenoten in een afgelegen weiland aan de Ferdinand Huycklaan. De eigenaar ontdekte het letsel maandag rond 08.45 uur en schakelde de politie en een dierenarts in. "De veearts zei direct dat de verwondingen van het dier niet zijn aangebracht door andere paarden. Er is vermoedelijk sprake van menselijk handelen", zegt een woordvoerder van de politie.

De zegsman kan nog niet voor honderd procent bevestigen dat het paard het slachtoffer is geworden van een dader die al tientallen andere dieren heeft mishandeld. "Dat is een aanname, want we hebben nog geen verdachte op het oog. Maar het zou wel passen in de serie mishandelingen die al hebben plaatsgevonden."

De merrie is niet levensgevaarlijk gewond geraakt en is door de dierenarts behandeld. Andere paarden die in hetzelfde weiland staan, maken het goed. "Wij hopen dat er mensen zijn die iets gezien hebben en zich bij ons melden", zegt de woordvoerder.

Ook in het Limburgse Beringe werd afgelopen weekend een paard met een steekwond aangetroffen. Ook daar zou menselijk handelen de oorzaak zijn van de wond.