Rusland: VS voedt crisis Oekraïne

De Verenigde Staten moedigen Oekraïne aan zich opstandig te gedragen tegen Rusland. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd. "Onze Amerikaanse collega's geven er de voorkeur aan de Oekraïense leiding de confrontatie te laten zoeken", zei hij.

De Oekraïense president Petro Porosjenko besloot vrijdagavond ondertussen tot verlenging van een staakt-het-vuren met rebellen in het oosten van het land. Het bestand, dat nu maandagochtend om 10.00 uur verstrijkt, moet de mogelijkheid bieden een oplossing uit de Oekraïense crisis te vinden.

Volgens Lavrov is het een stuk eenvoudiger als de VS zich afzijdig houden en Rusland en Europa gezamenlijk een oplossing zoeken. Op een Europese top in Brussel vrijdag tekende Oekraïne een verdrag waarmee een stap richting de Europese Unie werd gezet en werd besloten Rusland nog geen nieuwe sancties op te leggen. Rusland en de pro-Russische opstandelingen krijgen tot maandagochtend de tijd de situatie in Oost-Oekraïne te verbeteren.