Ook ministerie reisde op kosten bedrijfsleven

Ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn buitenlandse reizen van ambtenaren jarenlang door het bedrijfsleven betaald. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De krant onthulde eerder al dat reizen die het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte, werden vergoed door bedrijven waarop de zorgwaakhond toezicht houdt.

De ambtenaren van VWS mochten hun reis door een bedrijf laten betalen als zij waren uitgenodigd om een inleiding te houden. Een daarvan is volgens NRC secretaris-generaal Leon van Halder. Hij verbleef dagenlang op kosten van automatiseringsbedrijf Unisys in een hotel in Zuid-Frankrijk. Het ministerie betaalde alleen zijn vliegticket.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) zei naar aanleiding van de ontstane ophef over de NZa dat bij haar ministerie de regel geldt dat 'als wij deelnemen aan een reis, wij zelf betalen'. Een woordvoerder van Schippers zegt tegen NRC dat de kosten sinds 2012 voor eigen rekening worden genomen. De minister heeft volgens de krant eerder dit jaar echter gezegd dat dat sinds 2010 al het geval was.