Joodse Omroep baalt van Anne Frank-ophef

De commotie rond het plan voor een Anne Frank-spektakel kan de belangen van de joodse gemeenschap schaden. Dat zegt de Joodse Omroep vrijdag in een reactie op het uitgelekte plan om na de dodenherdenking op vier mei een muzikale vertelling over Anne Frank te houden.

De omroep is samen met de Evangelische Omroep en producent Eye2Eye Media bedenker van het idee en betreurt het dat plannen voor een Nationale Herdenkingstocht negatief in het nieuws zijn gekomen. "De wijze waarop dit debat in de media is gevoerd, louter op basis van interpretaties en aannames door derden, heeft ons zeer verbaasd", schrijft Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep in een reactie.

Volgens Edelstein heeft de Joodse Omroep alle vertrouwen in de EO en Eye2Eye Media. De ontwikkeling van een nationaal herdenkingsprogramma was een initiatief dat de goedkeuring had van de Joodse Omroep, aldus Edelstein. "De Joodse Omroep zal zich nooit en te immer verbinden aan een televisieprogramma of een herdenkingsplechtigheid die negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de joodse gemeenschap en met name joodse vervolgingsslachtoffers", aldus Edelstein. "Integriteit is te allen tijde het sleutelwoord."

Edelstein benadrukt in een reactie dat het nog helemaal niet zeker is dat het programma er in deze vorm komt. "Het is een van de vele concepten. Nu wordt net gedaan alsof de uitgelekte versie er al komt", zegt hij. De Joodse Omroep wil het overleg over het herdenkingsprogramma met alle partijen de komende tijd doorzetten.