Christelijke Sudanese verlaat politiebureau

De christelijke Sudanese Meriam Ibrahim heeft donderdagavond met haar man en baby het politiebureau in Khartoem verlaten. Zij stapte in een auto waar haar andere kind al in zat en reed weg, gevolgd door politieauto's en twee auto's met diplomatieke kentekenplaten.

Uren eerder hadden de advocaten van Ibrahim gemeld dat zij was vrijgelaten. Toch zat zij nog tot in de avond op het bureau.

De 27-jarige Ibrahim werd eerder wegens geloofsafval ter dood veroordeeld omdat zij met een christelijke man was getrouwd. Dat doodvonnis werd maandag in hoger beroep ongedaan gemaakt, maar Ibrahim werd daags daarop op de luchthaven opgepakt toen zij met haar gezin het land wilde verlaten; de verdenking luidde deze keer dat zij reisde met vervalste documenten.

Ibrahim heeft een islamitische vader, maar werd door haar christelijke moeder opgevoed. Zij trouwde in 2011 met een christelijke man uit Zuid-Sudan die de Amerikaanse nationaliteit heeft. Net als in veel andere islamitische landen mogen moslimvrouwen in Sudan niet met niet-moslims trouwen. Moslimmannen mogen wel iemand met een ander geloof huwen. Volgens de Sudanese wet krijgen kinderen het geloof van hun vader mee.

Moslims mogen zich van de Sudanese wet ook niet tot een ander geloof bekeren. Op afvalligheid staat zelfs de doodstraf. Het gerechtshof in Khartoem had Ibrahim ook tot honderd zweepslagen veroordeeld omdat zij geslachtsgemeenschap had met haar man.