Verboden geneesmiddel aangetroffen in veevoer

In het veevoer van vier kalverhouders en een rundveehouder is het verboden antibioticum furazolidon aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt donderdag dat zij onderzoek doet naar de vijf bedrijven. Vlees van de bedrijven dat nog niet is verkocht en opgegeten wordt uit voorzorg uit de handel gehaald.

De zaak kwam aan het rollen toen het middel werd aangetroffen in urinemonsters van kalveren van een Gelderse kalverhouder. Ook in het veevoer van het bedrijf werd het antibioticum gevonden. Dat leidde naar de veevoederleverancier en ook daar werd het middel aangetroffen in een partij voer. Ook een deel van de runderen op het bedrijf had het 'besmette' voer gegeten. Daarna kwamen nog drie andere bedrijven in beeld, omdat zij hetzelfde voer kregen geleverd.

Veel van het vlees is in Nederland verkocht en al opgegeten, maar er is volgens de voedselwaakhond geen direct gevaar voor de gezondheid. De autoriteiten in België, Duitsland, Italië en Frankrijk geïnformeerd, omdat een deel van het vlees is geëxporteerd naar die landen.

De vijf betrokken bedrijven zijn geblokkeerd. Dat betekent dat ze geen dieren of producten mogen verhandelen. De dieren op de bedrijven worden onderzocht op sporen van het antibioticum. Kalveren en runderen waarbij het middel al is gevonden, worden afgemaakt en vernietigd.

De vijf veehouders draaien op voor de kosten van alle onderzoeken en de controles die de NVWA uitvoert. Ook worden ze gekort op hun Europese subsidie vanwege het gebruik van het illegale antibioticum.