Pomphouders slepen overheid voor de rechter

Onafhankelijke pomphouders spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid. Branchevereniging BETA eist namens de ondernemers schadevergoeding voor pomphouders in de grensstreek die lijden onder de accijnsverhogingen op diesel en lpg. Dat meldt BETA donderdag op de eigen website. Hoe hoog de claim wordt, is nog onduidelijk.

"Genoeg gepraat in Den Haag", is te lezen op de site. De branchevereniging hekelt de koppigheid van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD). Zijn houding tijdens een debat donderdagochtend noemt BETA 'teleurstellend'. "Staatssecretaris Wiebes hield alle deuren om de grenspompen te helpen potdicht." Pomphouders daar stellen dat veel klanten over de grens tanken waar het goedkoper is.

Wiebes meldde tijdens het debat dat het kabinet tweehonderd miljoen euro minder aan brandstofaccijns binnenhaalt dan voorzien. Volgens hem heeft deze tegenvaller echter 'geen snars' te maken met de accijnsverhoging op diesel en lpg. De verwachte opbrengst is naar beneden bijgesteld omdat er minder accijns op benzine binnenkomt. Die accijns is niet verhoogd.

Wiebes deed de toezegging om rond Prinsjesdag opnieuw met cijfers te komen, specifiek over de grensstreek. Maar BETA ziet hier weinig heil in. "Voor een flink aantal grenspompen staat het water bovendien nu aan de lippen. Er moet nu op korte termijn wat gebeuren. We kunnen niet nog eens maanden wachten om vervolgens weer een flutdebat mee te maken."