Uit huis geplaatste jongen niet terug naar moeder

De 6-jarige Hansje uit Oss, die uit huis is geplaatst, gaat voorlopig niet terug naar zijn moeder. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag besloten dat het kind de komende zes maanden bij een jeugdzorginstelling blijft.

De jongen werd ruim twee weken geleden uit huis geplaatst nadat een kinderrechter hiervoor groen licht had gegeven. Rondom de zaak ontstond de afgelopen weken ophef, nadat op Youtube een filmpje van de uithuisplaatsing verscheen. Op het filmpje is te horen dat zowel de moeder als Hansje erg overstuur zijn als wordt geprobeerd het kind weg te halen.

De jongen schreeuwt op het filmpje onder meer dat hij niet weg wil bij zijn moeder. Medewerkers van Bureau Jeugdzorg kregen doodsbedreigingen na de video, meldde Omroep Brabant eerder.

Bureau Jeugdzorg had de rechtbank gevraagd de uithuisplaatsing te verlengen. Het kind zou al jarenlang klem zitten tussen zijn ouders. De moeder weigert de jongen zijn vader te laten zien, ondanks vastgestelde contactregelingen. Bureau Jeugdzorg denkt dat een uithuisplaatsing nodig is om de jongen tot rust te laten komen en om te kunnen kijken bij welke ouder hij het best kan wonen.

De moeder wil dat haar zoon bij haar blijft wonen en dat vanuit die situatie wordt gezocht naar een oplossing. Volgens haar zijn er voldoende alternatieve opties.

De rechtbank stelt echter dat de uithuisplaatsing mocht. Het risico dat de moeder er met haar zoon vandoor zou gaan en hem daarmee zou onttrekken aan het toezicht van Jeugdzorg, was volgens de rechtbank reëel. De strijd bedreigde de ontwikkeling van de jongen en een uithuisplaatsing kan ertoe leiden dat de belangen van de jongen, die recht heeft op contact met beide ouders, centraal komen te staan, geeft de rechtbank aan.

Verlenging is volgens de rechtbank noodzakelijk, aangezien in deze zaak al het mogelijke zou zijn gedaan om de contactregeling met de vader vlot te trekken. "Het is duidelijk dat de moeder haar zoon zonder enige terughoudendheid heeft ingezet in de strijd tegen zijn vader. Dit heeft bij de jongen tot grote angst geleid", oordeelt de rechtbank.


Aangrijpende uithuisplaatsing zesjarige Hans uit Oss (Bron: Omroep Brabant)