Suárez negen wedstrijden en vier maanden geschorst

De Uruguayaan Luis Suárez is voor negen wedstrijden geschorst. Ook is hij voor vier maanden verbannen van alle aan voetbal gerelateerde activiteiten. Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de FIFA.

De eerste van de negen wedstrijden zal de achtste finale tussen Uruguay en Colombia zijn, waarna hij nog acht wedstrijden van het Uruguayaanse team zal moeten missen. Ook krijgt Suárez een stadionverbod voor deze wedstrijden, waardoor hij zich niet binnen het terrein van het stadion mag bevinden. Daarnaast wordt de Liverpoolspeler een boete opgelegd van omgerekend ruim 82.000 euro.

Tijdens de wedstrijd tegen Italië beet Suárez de Italiaan Marco Chiellini in zijn schouder. Volgens de Uruguayaan was het 'gewoon iets dat wel eens kan gebeuren tijdens een wedstrijd'. Zijn bondscoach, ploeggenoten en zelfs de president hebben hun steun aan Suárez betuigd.

Het incident met Chiellini was niet de eerste keer dat Suárez zijn tanden in een tegenstander zette. In 2010 beet hij als Ajacied de toenmalige PSV'er Otman Bakkal in diens nek. In april vorig jaar ging hij nogmaals door het lint toen hij als speler van Liverpool Branislav Ivanovic van Chelsea in zijn arm beet. De eerste keer werd hij zeven duels geschorst, na de beet in de arm van Ivanovic moest hij tien wedstrijden toekijken.

Door de vier maanden schorsing mist Suárez ook de start van het seizoen met zijn club Liverpool. Zo moet hij negen Premier League-wedstrijden missen, waaronder de uitwedstrijd bij Manchester City en de derby tegen Everton. Ook de eerste drie speelrondes in de groepsfase van de Champions League gaan aan de bijtgrage spits voorbij.

Update 18.28 uur

De voetbalbond van Uruguay gaat in beroep tegen de straf van FIFA voor Luis Suárez. Het is nog onbekend wanneer het beroep plaats zou vinden en dus ook of Suárez daardoor mee kan doen in het achtstefinaleduel tegen Colombia.