Mantelzorgboete niet van de baan

De 'mantelzorgboete' die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, is niet van de baan. Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel, maar of dat ook tot afstel kan leiden, laat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in het midden. Wel krijgt het parlement alle mogelijkheden om mee te praten over de uitkomst van het onderzoek, beloofde ze dinsdag in de Eerste Kamer.

Een ruime meerderheid in de Senaat neemt hier genoegen mee. Dat betekent dat belangrijke wetgeving die Klijnsma dinsdag in de Eerste Kamer verdedigde, op voldoende steun kan rekenen. Het kabinet heeft daarmee een bezuiniging van in totaal 2 miljard euro veiliggesteld.

Eerder had vooral de ChristenUnie zich kritisch opgesteld over de mantelzorgboete. Senator Peter Ester drong kort voor het debat nog aan op afstel.

Met 'boete' wordt overigens bedoeld dat de betreffende ouderen worden gekort op hun AOW-uitkering. Dat is onderdeel van kabinetsplannen om het stapelen van uitkeringen en toeslagen in huishoudens in te dammen.