Biden bespreekt Irak; raffinaderij in handen ISIS

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft maandag met de leiders van Turkije en Bahrein de situatie in Irak besproken. Beide landen zeggen de strijd van de jihadistische groep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) te veroordelen. De BBC meldde maandagnacht dat de soennitische rebellen de olieraffinaderij bij Baiji, de grootste in Irak, in handen hebben.

Turkije en Bahrein volgen de ontwikkelingen in Irak met argusogen. ISIS heeft tientallen Turkse gijzelaars in handen. De soennitische koning van Bahrein, Hamad bin Isa al-Khalifa, zal vooral de sektarische strijd in Irak vrezen. Het merendeel van de bevolking van zijn land is sjiitisch. Biden riep ISIS op al zijn gijzelaars vrij te laten en zei dat de leiders in Irak hun sektarische twisten moeten bijleggen.

Om de olieraffinaderij bij Baiji is meer dan een week gestreden. ISIS heeft de hele raffinaderij nu onder controle, meldt de BBC op gezag van een ISIS-woordvoerder. Het beheer over de raffinaderij wordt nu overgedragen aan lokale stammen, zei deze woordvoerder. ISIS zegt de strijd te willen voortzetten richting Bagdad.