Juridische vrijwaring voor militairen VS in Irak

De Verenigde Staten en Irak hebben overeenstemming bereikt over juridische vrijwaring voor Amerikaanse commando's die de Iraakse strijdkrachten moeten assisteren en adviseren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie maandag meegedeeld.

Irak heeft volgens het Pentagon in een diplomatieke nota de verzekering gegeven dat de Amerikaanse militairen niet aan de Iraakse rechtspraak worden onderworpen, maar onder de Amerikaanse militaire rechtspraak vallen. Deze vrijwaring is te vergelijken met die voor Amerikaanse medewerkers en militairen die werken bij de ambassade in Bagdad.

Twee teams Amerikaanse speciale eenheden zijn al in Irak en kunnen later deze week aan de slag gaan. Nog eens vier teams zullen zich op korte termijn bij hen voegen.

Alle Amerikaanse gevechtseenheden zijn in 2011 uit Irak teruggetrokken omdat Irak toen geen juridische vrijwaring wilde geven. De Iraakse regering komt hier op terug omdat het eigen leger niet opgewassen blijkt te zijn tegen strijders van de extremistische soennitische beweging ISIS.