[Groep B] Uitslag Australië - Spanje

Spanje heeft zijn laatste wedstrijd op het WK voetbal in winst weten om te zetten. De kampioen van 2010, die na twee duels al was uitgeschakeld, boekte een zakelijke 3-0 overwinning op het eveneens uitgeschakelde Australië. Spanje eindigt daardoor als derde in de groep, achter Oranje en Chili.

De Spaanse coach Vecente del Bosque had al aangegeven enkele reservespelers op te stellen in dit duel des keizers baard en dat deed hij dan ook. Onder anderen doelman Casillas, Xavi en Sergio Busquets werden op de bank gezet. Door de vele wisselingen duurde het even voordat de Spanjaarden op gang kwamen. Langzamerhand nam de scheidend wereldkampioen het initiatief in handen en dat resulteerde in kansen voor Villa en Alba.

Nog voor rust kwamen de Spanjaarden alsnog op voorsprong. Juanfran werd op rechts goed aangespeeld en Villa wist met een hakje te scoren. Het was voor de spits alweer zijn negende WK-doelpunt.

Villa scoorde de 1-0 met een mooi hakje (PRO SHOTS/Action Images)

Aan het begin van de tweede helft probeerde collega-spits Torres hetzelfde trucje, maar buiten dat zijn hakje naast ging, stond hij ook nog eens buitenspel. Spanje had daarna maar één moment nodig om de voorsprong te verdubbelen. Torres werd op randje buitenspel weggestuurd en speelde de bal simpel langs doelman Ryan.

De Australiërs wisten er niks tegenover te stellen, ondanks dat er wel hard gewerkt werd door de ploeg. Hun eerste kansje was pas na ruim zeventig minuten, toen een schot van Troisi een meter over ging. Spanje had aan de andere kant ook niet veel kansen, maar was wel zeer effectief. Tien minuten voor tijd werd Mata vrijgespeeld en hij scoorde door de benen van Ryan de 3-0, wat ook de eindstand bleek te zijn.