WK vandaag - dinsdag 24 juni

Vandaag vallen op het WK voetbal de beslissingen in de groepen C en D. In groep D strijden Italië en Uruguay in een onderling duel om het tweede ticket voor de achtste finale. In groep C kunnen alle drie de landen achter Colombia zich nog plaatsen.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 D Italië Uruguay Natal
18.00 D Costa Rica Engeland Belo Horizonte
22.00 C Japan Colombia Cuiaba
22.00 C Griekenland Ivoorkust Fortaleza

Italië – Uruguay
Het duel staat vooraf al bol van de spanning. Moeten we afscheid nemen van het team van Andrea Pirlo of Luis Suarez? De Italianen waren sterk tegen Engeland, maar tegen Costa Rica waren ze geen schim meer van dat team. Uruguay miste in het eerste duel Suarez, maar tegen Engeland bewees hij zijn klasse met twee doelpunten. De landen troffen elkaar tot nu toe acht keer, waarvan Italië de beste balans heeft met drie overwinningen. Ook vorig jaar tijdens de strijd om de derde plaats bij de Confederations Cup waren de Italianen het beste. Het duel eindigde in 2-2, maar de Europeanen wonnen na strafschoppen. 

Pirlo in actie tegen Engeland. (PRO SHOTS/Action Images)

Costa Rica - Engeland
Voor Engeland heeft dit duel gezien de uitschakeling weinig meer om het lijf, mogelijk kunnen ze nog derde worden in de poule, maar daar is alles mee gezegd. Costa Rica zal met een goed gevoel (en de eerste plaats) de volgende ronde in willen gaan en zullen daarom zeker niet willen verliezen. De twee landen speelden nog nooit eerder tegen elkaar.

Japan - Colombia
Colombia is al zeker van de tweede ronde, waarin het een van de teams uit groep D zal treffen. Het land kan dus zelf enige invloed uitoefenen op welke opponent ze zullen treffen. Echter zal geen tegenstander makkelijk zijn, gezien de zwaarte van de groep. Het zal afhankelijk zijn of de Colombiaanse coach José Pékerman liever wat spelers rust geeft voor dat duel of de ploeg er nog vol voor gaat tegen Japan. De Aziaten hebben zelf een overwinning nodig om Ivoorkust nog te kunnen passeren, al zijn ze dan wel afhankelijk van het resultaat van de Afrikanen. Japan oogde echter zeer slap in de eerste twee duels en wist in het verleden nog niet te winnen van Colombia (een nederlaag en gelijkspel) en daarom lijkt een overwinning ver weg te zijn. 

Griekenland - Ivoorkust
Ivoorkust heeft plaatsing voor de achtste finales na twee duels nog in eigen hand. Ze wonnen hun eerste duel, maar verloren nipt van Colombia, waardoor het derde duel nog van belang is. Een gelijkspel kan genoeg zijn voor de Afrikanen, maar bij een overwinning is plaatsing zeker. Een overwinning tegen de Grieken zit er zeker in. De Europees kampioen van 2004 bleef met tien man knap overeind tegen het zwakke Japan, maar lijkt absoluut niet in vorm te zijn op dit toernooi. Een zege met twee doelpunten verschil kan echter betekenen dat de Grieken alsnog de volgende ronde bereiken. Dan is het wel afhankelijk van het resultaat bij Japan - Colombia.

Opmerkelijk
Het wereldkampioenschap zelf is nog in volle gang, maar tijdens het toernooi hebben we al een nieuwe officieuze wereldkampioen gekregen. Costa Rica is sinds zijn zege op Uruguay anderhalve week geleden het land dat die eer mag dragen. Het officieuze wereldkampioenschap wijst een wereldkampioen aan op basis van het knock-out systeem. Bij elk eerstvolgende interland duel staat de ‘titel’ weer op het spel, die door een land behouden kan worden door winst of een gelijkspel.

Het officieuze wereldkampioenschap begon bij de eerste interland tussen Schotland en Engeland op 30 november 1872, welke onbeslist eindigde en daarom wees de daarop volgende interland tussen de twee landen uit wie de titel kreeg. Engeland won dat treffen met 4-2 en mocht zich de officieuze wereldkampioen noemen. Deze titel kunnen ze vanavond weer terugveroveren, als er gewonnen wordt tegen Costa Rica. Op die manier kunnen de Engelsen alsnog met een titel naar huis. Op de eeuwige ranglijst staat Nederland vierde, achter Schotland, Engeland en Argentinië.