WK vandaag - maandag 23 juni

De start van de derde groepsronde. De beslissingen in de groepen A en B worden genomen. In groep B gaat het om de groepswinst tussen Nederland en Chili terwijl in groep A nog drie landen in de race zijn voor een plekje bij de laatste zestien. 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 B Australië Spanje Curitiba
18.00 B Nederland Chili São Paulo
22.00 A Kameroen Brazilië Brasília
22.00 A Kroatië Mexico Recife

Australië – Spanje
Het duel wat alleen nog gaat om plek drie in de groep en de daarbij behorende wedstrijdpremies. De aanvoerder van Australië er nog vertrouwen in tegen Spanje. "We hebben twee goede wedstrijden gespeeld, we staan alleen met lege handen. We moeten doorgaan, maar de volgende stap is dit soort wedstrijden winnen", aldus captain Mike Jedinak.

Bij Spanje zijn ze nog steeds in diepe rouw. Dit bleek op de laatste persconferentie. Vragen gingen alleen maar over de toekomst van het Spaanse team. De tegen Australië kreeg geen enkele aandacht.

Nederland – Chili
Nederland heeft aan een gelijkspel genoeg om op doelsaldo groepswinnaar te worden. Dit betekent niet automatisch dat Nederland bij groepswinst Brazilië zal ontlopen in de achtste finales. Groep B wordt eerder afgesloten dan groep A waardoor de landen in groep A hun één van deze twee landen kan kiezen voor de achtste finales.

Bij Oranje is Robin van Persie er niet bij in verband met een schorsing. Bruno Martins Indi zal niet meespelen vanwege een hersenschudding. Bij Chili zijn de twijfelgevallen Charles Araguiz en Arturo Vidal.

Kameroen – Brazilië
In de hoofdstad Brasília speelt Brazilië tegen het puntloze Kameroen. Brazilië speelt zijn honderdste wedstrijd op het WK. In theorie kan Brazilië nog uitgeschakeld worden als Kameroen deze wedstrijd zou weten te winnen. Maar dan moeten Kroatië en Mexico gelijkspelen.

Bij Kameroen is Alex Song niet van de partij in verband met een schorsing. Bij Brazilië lijkt Hulk weer te kunnen spelen nadat hij de partij tegen Mexico moest missen ivm een enkelblessure. Verder staan er bij Brazilië vier spelers op scherp en zullen de achtste finales moeten missen als ze tegen een gele kaart oplopen. Dit zijn Neymar, Luiz Gustavo, Thiago Silva en Ramires.

Neymar ligt op de grond terwijl bondscoach Felipe Scolari aanwijzingen geeft. (PRO SHOTS/Action Images)

Kroatië – Mexico
In 2002 had dit duel ook plaats op het WK. Mexico won destijds het duel met 1-0 door een benutte strafschop van Cuauhtémoc Blanco. Voor de Kroatische bondscoach Niko Kovac is het duel tegen Mexico een finale. "Mexico is sterk, maar wij zijn dat ook", aldus Kovac tegenover de Kroatische tv.

Bij Kroatië zal Mario Mandzukić weer de troepen leiden. Bij Mexico zijn de geruchten dat speler van Manchester United Javier Hernández na twee wedstrijden op de bank te beginnen nu in de basis mag starten

Opmerkelijk
Oranje speelt Door schorsing van Robin van Persie voor het eerst in 18 jaar zonder een speler met "van" in de naam. Laatste keer was 29 mei 1996 tegen China, wat 221 interlands geleden was. In die wedstrijd speelden Ed de Goey, Michael Reiziger, Danny Blind, Clarence Seedorf, Arthur Numan, Aron Winter, Dennis Bergkamp, Richard Witschge, Gaston Taument, Youri Mulder en Danny Hoekstra in de basis. Johan de Kock, Ronald de Boer, Edgar Davids, Jordi Cruijff en Philip Cocu vielen in.