Overleg over superprovincie mislukt

Het overleg over de 'superprovincie' is mislukt. D66 en GroenLinks willen niet verder praten met het kabinet over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, bleek donderdagavond na afloop van politiek topoverleg op het ministerie van premier Mark Rutte (VVD).

"De ideeën liggen op dit moment te ver uit elkaar", concludeerde D66-leider Alexander Pechtold na afloop van het overleg, dat zo'n twee uur in beslag nam. "We hebben vastgesteld dat de verschillen te groot zijn", zei ook Bram van Ojik (GroenLinks). PvdA-leider Diederik Samsom stelde ook vast dat op een aantal onderwerpen geen overeenstemming mogelijk bleek.

Het is nog onduidelijk of de superprovincie nu definitief van de baan is. Het kabinet gaat vrijdag bespreken of er alsnog een wetsvoorstel moet komen, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Maar wat ik eigenlijk wilde, een akkoord sluiten waardoor je op voorhand weet dat er in principe een meerderheid is in de Tweede en de Eerste Kamer, is niet gelukt."

Volgens Plasterk gingen de verschillen van mening niet om het principe van de provinciefusie, maar om onderdelen van zijn plannen.