Politie vaak te laat bij spoedgevallen

De politie is in zes van de tien regio's vaak te laat aanwezig bij spoedgevallen. In de regio's Amsterdam, Rotterdam, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Limburg en Zeeland-West-Brabant haalt de politie de zelf gestelde streefnorm niet. Dat melden RTL Nieuws en Nu.nl op basis van opgevraagde politiegegevens.

Volgens de officiële streefnorm moet ruim 85 procent van de politie-eenheden na een zogeheten PRIO1-melding binnen een kwartier aanwezig zijn. Het gaat dan om de reactietijd van de agenten tussen de 112-melding en het arriveren van het eerste politievoertuig. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTL Nieuws dat de politie echter wordt afgerekend op een norm van 80 procent.

De eenheid Noord-Nederland is in 78,4 procent van de gevallen op tijd. Dat is ruim zes procentpunt onder de gestelde norm. Dat zou komen doordat de afstanden in het landelijke gebied groot zijn. De eenheid Flevoland-Utrecht heeft met 93,2 procent de snelste reactietijd.

Op landelijk niveau haalt de politie een gemiddelde van 85,31 procent. Dat is iets hoger dan in 2012, toen agenten in 84,53 procent van de gevallen op tijd waren.

In totaal halen 152 gemeenten de vastgestelde norm niet. Dat aantal neemt sinds 2011 wel af. Toen haalden 186 gemeenten de norm niet. Een jaar later, in 2012, was dat aantal 188. Op Vlieland waren agenten in vier van de vijftien meldingen binnen een kwartier ter plaatse.

Ook in Noord-Beveland en Millingen aan den Rijn duurde het lang voordat de politie aanwezig was. Respectievelijk 31,9 en 35,6 procent van alle ritten kwam op tijd aan. Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTL Nieuws dat de norm landelijk geldt en niet gemeentelijk wordt toegepast.