'Een vijfde minder faillissementen dit jaar'

Het aantal faillissementen in Nederland neemt dit jaar met vijftien tot twintig procent af ten opzichte van het recordjaar 2013. Alleen in Spanje neemt het aantal bedrijven dat noodgedwongen de deuren moet sluiten met 23 procent harder af. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes woensdag.

In de 42 onderzochte landen daalt het aantal faillissementen in 2014 met gemiddeld acht procent, verwacht de verzekeraar. Voor volgend jaar wordt een daling verwacht van drie procent. Ook dan doet Nederland het beter dan gemiddeld, met een verwachte afname van zeven procent.

De sterkere daling in Nederland komt mede doordat het aantal faillissementen de afgelopen jaren juist erg hoog lag. Vorig jaar ging een recordaantal van bijna 9500 bedrijven inclusief eenmanszaken failliet. Nederlandse bedrijven profiteren echter ook sterker dan bedrijven in andere landen van de aantrekkende wereldhandel, zo verklaart directeur risico van Euler Hermes Walter Toemen.

Het aantal faillissementen ligt tot nu toe dit jaar al ruim twintig procent lager, meldde faillissementsdossier.nl begin deze maand. In mei lag het aantal faillissementen zelfs een derde lager. Volgens Euler Hermes vlakt de afname later in het jaar wat af.