Grote pleinen Utrecht vuilvrij met oog op Oranjefans

In Utrecht stinkt het vanavond wat minder. De gemeente Utrecht geeft aan dat de grote pleinen, waar vanavond veel Oranjefans worden verwacht, in de stad vrijgemaakt zijn van afval. In Amsterdam en Groningen hebben bewoners en fans minder geluk, want daar blijft de troep gewoon liggen.

In de hoofdstad wordt het vuilnis enkel opgehaald wanneer dit de doorgang belemmert, of er een verhoogd risico ontstaat op ongelukken. Op de Groninger Vismarkt is wel opgeruimd, na de wekelijkse dinsdagmarkt. "Dat was voor de staking al afgesproken", aldus een woordvoerder. Hij noemt de vuilnisophoping inmiddels 'goed zichtbaar'. "Maar we hebben niet de indruk dat het tot gevaarlijke situaties leidt."

Het afval in de drie genoemde steden wordt sinds maandag niet meer opgehaald. De vuilophalers staken uit protest over het uitblijven van een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Ze willen dit jaar een loonsverhoging zien van drie procent, en over 2013 eist men met terugwerkende kracht een verhoging van tweeënhalf procent. Donderdagochtend gaan de vuilophalers desondanks weer aan het werk.