[Groep G] Uitslag Duitsland - Portugal

Portugal is bij zijn eerste groepswedstrijd op het WK voetbal in Brazilië tegen een forse nederlaag aangelopen. Duitsland was met 4-0 veel te sterk en zag Thomas Müller maar liefst drie keer scoren. Bovendien is dit de grootste nederlaag voor de Portugezen op een eindronde.

Bij prima omstandigheden trapte Duitsland om 18.00 uur af voor de wedstrijd tegen Portugal. De Portugezen begonnen de wedstrijd met de wetenschap dat zij al acht interlands op rij niet meer hadden verloren. Beide ploegen kregen in de beginfase kansen op een doelpunt. Cristiano Ronaldo en Sami Khedira wisten het net echter nog niet te doen bollen.

Tien minuten later kreeg Duitsland echter een penalty, omdat João Pereira het nodig vond om Mario Götze in het strafschopgebied vast te houden. Müller legde vervolgens aan en schoot onberispelijk raak. Portugal zette daar een poging van Nani tegenover, maar na een half uur spelen leken de Duitsers het duel al te beslissen. Mats Hummels knikte de bal achter Rui Patrício en promoveerde zodoende een hoekschop tot doelpunt.


De oliedomme actie van Pepe (PRO SHOTS / Action Images)

Bij Portugal leek het hek vervolgens van de dam te zijn. Pepe kreeg niet veel later de rode kaart, omdat hij een kopstoot aan Müller leek te geven. Ook Fabio Coentrão stond op de nominatie voor een rode prent na een elleboogstoot, maar deze werd niet gezien door de arbitrage. Nog voor de thee maakte Müller er overigens 3-0 van.

Na de thee bleven de Duitsers de bovenliggende partij en had Portugal nauwelijks wat te vertellen. In de 51e minuut kreeg Mesut Özil een goede kans op de vierde treffer voor zijn land, maar hij kreeg de bal niet in de touwen. In de rebound slaagde ook Müller er niet in om zijn trio vol te maken. Ook in het vervolg van de wedstrijd dicteerde de Duitsers het spel en kwamen de Portugezen er nog maar sporadisch uit.

Na iets meer dan een uur spelen werd de zwarte bladzijde voor Portugal nog iets zwarter. Coentrão werd per brandcard van het veld gedragen, nadat hij zich verstapte. Op het oog leek het om een zware liesblessure te gaan. Inmiddels leek Duitsland zich wat meer terug te laten zakken, waardoor er een aantal kleine kansen voor Portugal ontstonden. De grootste mogelijkheden bleven echter voor onder meer invaller Götze. Hij vergat de bal in de touwen te jagen na een mooie actie van invaller André Schürrle.

Een kwartier voor tijd wilden de Portugezen een penalty na een overtreding op Éder, die onderuit werd gehaald. Arbiter Mazic wilde er echter niet aan en wuifde het protest van onder meer Ronaldo weg. Aan de andere kant schoot Müller niet veel later wel raak, waardoor zijn hattrick een feit was. In het resterende deel van de wedstrijd was het vuur wel uit en speelden de Duitsers het duel professioneel uit.


Duitsland

4 - 0

Portugal

 12' Müller(pen)
 32' Hummels
 45+1' Müller
78' Müller
   
 
 Gele kaart: Pereira (Portugal)
 Rode kaart: Pepe (37) (Portugal)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
J. Boateng
Mertesacker
Hummels (Mustafi/73)
Höwedes
Khedira
Lahm
Kroos
Özil (Schürrle/62)
Müller (Podolski/83)
Götze
  Patrício
Pereira
Pepe
Alves
Coentrão (A. Almeida/65)
Meireles
Veloso (Costa/46)
Moutinho
Nani
H. Almeida (Eder/28)
Ronaldo