'Banken verzwegen risico's tegenover corporaties'

De banken zijn medeschuldig aan de financiële wantoestanden bij de woningcorporaties. Zij hebben veel geld verdiend aan de verkoop van risicovolle financiële producten zonder de gevaren duidelijk te maken aan corporaties. Dat verklaarde Arjan Greeven, die als tussenpersoon opereerde tussen corporaties en banken, maandagmorgen tegenover de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

De financiële producten die de banken voorschotelden zagen er solide uit en beloofden gouden bergen. "Maar achteraf gezien hebben we allemaal te weinig kennis gehad. Diegene die dat wel hadden hadden waren de banken zelf", zei Greeven. Sommige producten omschreef hij als 'abracadabra'. "Die waren niet na te rekenen, zelfs niet door deskundigen. Maar de banken wisten het overtuigend te brengen."

De banken hebben naar schatting 500 miljoen euro tot een miljard aan Vestia verdiend, schat Greeven. Het valt hem dan ook tegen dat met name de grote buitenlandse banken niet in het getuigenbankje voor de enquêtecommissie verschijnen.

Woensdag nemen wel vertegenwoordigers van Nederlandse banken ING en ABN AMRO plaats tegenover de commissie.