[Groep E] Uitslag Frankrijk - Honduras

Frankrijk heeft voor het eerst sinds het WK van 2006 weer eens een wedstrijd gewonnen op een mondiaal eindtoernooi. In Porto Alegre werd Honduras met 3-0 verslagen. 

Frankrijk wilde het debacle van het WK 2010 in Zuid-Afrika van zich afspoelen. Destijds gingen de Fransen na de groepsfase met één punt naar huis. Een nieuwe equippe werd gebouwd, waarvan Didier Deschamps de grote leider werd. Hij smeedde weer eenheid. De Fransen werden in de beginfase wat overlopen door Honduras, maar vervolgens namen Les Bleus het initiatief compleet over.

De Fransen lieten de bal heerlijk rond gaan en het tempo was prima. De ploeg had verreweg het meeste balbezit in het eerste bedrijf. Het betere spel leidde tot een aantal goede kansen. Paul Pogba raakte de lat en ook Antoine Griezmann zag een inzet op de deklat belanden. Pech voor de Fransen, die echter de hoop niet opgaven. De ploeg van Deschamps drukte door.

In de 27e minuut ontstond er commotie omdat Wilson Palacios tot tweemaal toe op het been van Paul Pogba ging staan. De zeer talentvolle Fransman van Juventus pikte dit niet en toonde zich vervolgens van zijn slechtste kant. Wegens natrappen kreeg hij slechts geel, en ook Palacios kreeg de gele prent van de dienstdoende arbiter. Vervolgens waren beide ploegen het spoor even kwijt.

Frankrijk herstelde zich echter als beste van de commotie. De ploeg vond langzamerhand de draai weer en kwam vlak voor het rustsignaal op voorsprong. Wederom was het Wilson Palacios die een overtreding beging op Pogba. Ditmaal was het in het zestienmetergebied, waardoor Frankrijk een penalty kreeg. Palacios kreeg zijn tweede gele kaart en moest inrukken. Karim Benzema benutte de strafschop en zette Frankrijk op slag van rust, een ideaal moment, op voorsprong.

Al jarenlang is er een discussie gaande over het gebruik van doellijntechnologie. Na de 48e minuut laaide die discussie weer op. Karim Benzema schoot een diepe steekpass briljant via de paal binnen, maar vervolgens ontstond er wederom commotie. De bal ging in eerste instantie niet over de lijn, maar Honduras-doelman Valladares tikte de bal over zijn eigen lijn. In het stadion werden de beelden getoond en die gaven voor Frankrijk een positief resultaat: 2-0.

Daarna leek het een makkelijke wedstrijd te worden voor Les Bleus. Niet veel later leek Benzema voor zijn tweede treffer te tekenen, maar hij stuitte op Valladares. Vervolgens leek de nekslag te worden toegediend door Blaise Matuidi. Alle Fransen juichten al, maar de inzet van de bikkelharde middenvelder ging in het zijnet.

Karim Benzema maakte uiteindelijk wel zijn tweede. In de 72ste minuut stond de grote aanvaller van Real Madrid goed toen een bal via een Honduras-verdediger voor zijn voeten kwam. De bal sloeg als een granaat in het doel van Honduras: 3-0. Voor de aanvaller een persoonlijk mooi succesje.

In het restant was het niet veel bijzonders meer. Frankrijk kreeg nog wel wat kansjes, maar de echte scherpte was er vanaf. De Fransen wonnen eindelijk weer eens een openingsduel op het WK, nadat dit de afgelopen drie WK's niet was gelukt. Voor Honduras wordt het een lastig verhaal op dit WK, al was een verliespartij tegen Frankrijk hoogstwaarschijnlijk ingecalculeerd.

Paul Pogba (Fra) in actie met Roger Espinoza (Hon). (PRO SHOTS/Andrew Couldridge)

Frankrijk

3 - 0

Honduras

 45' Benzema(pen)
 48' Valladares (e.d.)
 72' Benzema
   
 
 Gele kaart: Evra, Pogba, Cabaye (Frankrijk), O.García (Honduras)
 Rode kaart: W.Palacios (44/2xg) (Honduras)
 
Stadion: Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 43012
Arbiter: Ricci (Bra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy
Varane
Sakho
Evra
Pogba (Sissoko/57)
Cabaye (Mavuba/ 65)
Matuidi
Valbuena (Giroud/78)
Benzema
Griezmann
  Valladares
Beckeles
Bernárdez (O.Chávez/46)
Figueroa
Izaguirre
Najar (Claros/58)
Garrido
W.Palacios
Espinoza
Costly
Bengtson (O.García/46)