Obama: klimaatsceptici negeren wetenschap

Het ontkennen dat het klimaat verandert is vergelijkbaar met het roepen dat de maan gemaakt is van kaas. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd in een toespraak aan de University of California. Het staatshoofd riep studenten op actie te ondernemen om de opwarming van de aarde te stoppen.

Volgens Obama is wetenschappelijk bewezen dat het klimaat verandert. De president zei dat het Amerikaanse Congres vol zit met koppige mensen die dit ontkennen of de heikele kwestie trachten te ontwijken. Volgens Obama worden zij onder de duim gehouden door 'een radicale club die gelooft dat klimaatverandering een liberaal verzinsel is'.

"Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. CO2 houdt warmte vast. Het CO2-gehalte in onze atmosfeer is het hoogste in 800.000 jaar. We kennen de trends. De achttien warmste jaren die zijn gemeten vonden plaats sinds jullie zijn geboren", zei Obama tegen de studenten.

De uitspraken komen twee weken nadat Obama een plan had aangekondigd om vervuiling door energiecentrales ernstig terug te dringen. Bij de toespraak maakte de president bekend een fonds van 738 miljoen euro op te richten voor gebieden die zijn getroffen door natuurrampen.