VS sturen een Carrier Battle Group naar de Perzische Golf

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft zaterdag een Carrier Battle Group naar de Perzische Golf gestuurd. De beslissing is een reactie op de opmars van de extremistische soennitische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) in Irak.

Hagel beval de USS George H.W. Bush van de Arabische Zee naar de Perzische Golf te varen. Het schip wordt vergezeld door een kruiser en een torpedobootjager, die beide geleide raketten kunnen afvuren die Irak kunnen bereiken.

Ondertussen beraamt de Amerikaanse president Barack Obama zich op het al dan niet sturen van militaire steun naar Irak. Volgens Hagels perswoordvoerder John Kirby geeft de stationering van het schip de president meer flexibiliteit voor het geval militaire acties worden ondernomen.

Afgelopen week veroverde ISIS meerdere Iraakse steden, waaronder Mosul, Tikrit en Baiji. De soennitische extremisten hebben gezworen Bagdad in te nemen en zijn de stad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. De rebellenbeweging is ook actief in buurland Syrië.