Spaanse pers spreekt van 'historische klap'

De Spaanse kranten hebben geen goed woord over voor de manier waarop het nationale elftal zich vrijdagavond te kijk heeft gezet tegen het Nederlands elftal. El Mundo spreekt van een 'historische klap' en vindt dat de regerend wereldkampioen zich belachelijk heeft gemaakt.

"Na de gelijkmaker van Van Persie verkruimelde het Spaanse elftal en profiteerde Nederland onder het commando van Robben van de defensieve fouten", schrijft El Mundo. "De beurskrach van Spanje op de wereldmarkt in Brazilië zal worden herinnerd als een van de zwartste dagen in de Spaanse WK-geschiedenis."

Marca denkt dat dat het voor Spanje nu al lastig wordt om de achtste finales te halen. "Dit is een vernedering en een dramatische start", schrijft de sportkrant. "De kampioen werd vernederd door Holland in een spectaculaire tweede helft. Cadeaus van Casillas en de defensie, in combinatie met tactisch geknoei, hebben geleid tot een schandalige nederlaag."

El Pais heeft het over 'een afranseling'. "Niet alleen verloor de regerend wereldkampioen, niet sinds de 6-2 nederlaag tegen Schotland in 1966 kreeg Spanje vijf doelpunten te incasseren. Spanje kreeg in één wedstrijd meer doelpunten tegen dan in het hele toernooi van 2010."

Robben en Van Persie, met elk twee doelpunten en De Vrij met één, 'vernederen Spanje', schrijft El Periódico.

Ook in Duitsland heeft de 5-1 zege van Oranje op Spanje indruk gemaakt. Die Welt is vol lof over de bondscoach, oud-trainer van Bayern München. "Louis van Gaal heeft zijn elftal in de rust op uitmuntende wijze bijgesteld", twittert het Duitse dagblad.