Rutte wil de grootste blijven

De VVD moet ook in de toekomst de grootste partij van Nederland blijven. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is dat goed mogelijk, omdat Nederland een 'inherent liberaal land' is. Dat heeft Rutte vrijdagavond gezegd in een toespraak op een congres van zijn partij in Bussum.

"Het is niet vréémd als de VVD de grootste is, het ligt aan onszelf als we niet opnieuw de grootste worden", zei Rutte. Hij betoogde in zijn toespraak dat Nederland een door en door liberaal land is, gezien de grote vrijheidszin en het gebrek aan respect voor hiërarchie.

Rutte haalde ook uit naar PVV-leider Geert Wilders, vanwege diens uitspraken over 'minder Marokkanen'. "Er is helemaal niets Nederlands aan het wegzetten van groepen mensen."

Rutte ging verder in op de economie. Uit alle cijfers blijkt dat het daar weer beter mee gaat, maar mensen merken dat nog onvoldoende in hun persoonlijk leven. Vandaar dat het kabinet de 'volle focus' op werk legt, in Nederland en in de Europese Unie.

Het kabinet voert ook grote hervormingen door, die er allemaal toe leiden dat mensen meer zelf moeten gaan doen, zei Rutte. "Het zijn grote veranderingen die grote eisen stellen aan mensen. Ik realiseer me hoe moeilijk dat is."