'Vliegveld Lelystad winstgevend vanaf 2028'

Het vliegveld Lelystad is naar verwachting vanaf 2028 winstgevend. Dat verwacht eigenaar Schiphol, blijkt uit het ontwerp-luchthavenbesluit waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Schiphol gaat daarbij uit van ongeveer zestienduizend vliegbewegingen en 2,4 miljoen reizigers per jaar. Daarna worden de voorzieningen uitgebreid en kan de luchthaven verder groeien naar uiteindelijk 45 duizend vliegbewegingen in 2043. Het ondernemingsplan van Schiphol is in opdracht van het rijk getoetst door een onafhankelijk bureau.

Dat het kabinet zou instemmen met de uitbreiding van vliegveld Lelystad lekte donderdagavond al uit via RTL Nieuws. Het vliegveld mag zich vanaf 2018 stap voor stap gaan uitbreiden. Die uitbreiding zou nodig zijn omdat Schiphol op een gegeven moment niet verder mag groeien. Het kabinet wil dat Schiphol zich richt op de 'mainportfunctie'. Daarom moeten vakantievluchten in toenemende mate vertrekken vanaf Lelystad en Eindhoven.

Het kabinet heeft nog een keer laten onderzoeken of de uitbreiding wel echt nodig is. Uit de marktprognoses wordt duidelijk dat de luchtvaart in Nederland 'dusdanig groeit dat Schiphol binnen enkele jaren aan de grenzen van haar capaciteit komt en investeringen in Lelystad nodig zijn'.

"Regeren is vooruitzien", zei premier Mark Rutte (VVD) daar vrijdag over tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Uiteindelijk komt er een einde aan de groei van Schiphol en dan is het van belang dat al is nagedacht over de 'expansie van de Nederlandse luchtvaart'. Het is verder belangrijk dat Schiphol zijn positie als een van de belangrijkste luchthavens ter wereld kan handhaven, aldus Rutte.

Voordat de eerste Boeing kan landen, moet nog flink wat werk worden verzet. Zo moet de start- en landingsbaan worden verlengd, moet een terminal worden gebouwd en ook de infrastructuur rondom het vliegveld moet op de schop. Zo komt er een nieuwe aansluiting op de A6 bij Lelystad en wordt die snelweg eveneens verbreed. Ook moet het openbaar vervoer naar het vliegveld worden verbeterd.