[WK Hockey] Mannen naar finale na nipte zege op Engeland

De Nederlandse mannen hebben zich vrijdag voor de zesde keer in de historie geplaatst voor een WK-finale. Oranje versloeg Engeland in de halve eindstrijd met 1-0, dankzij een rake strafcorner van Mink van der Weerden. In de finale neemt Nederland het op tegen Australië of Argentinië.

De Oranjemannen konden vrijdag een beroep doen op Rogier Hofman. De rechtsmidden liep dinsdag tegen Nieuw-Zeeland een voetblessure op, maar was op tijd hersteld voor de halve eindstrijd. Met Hofman in de basis sloeg Nederland na negentien seconden de schrik om het hart toen Ashley Jackson de bal op de legguards van Jaap Stockmann tipte.

Na dit waarschuwingsschot regeerde Oranje. Vooral Billy Bakker, die zijn honderdste interland speelde, en Valentin Verga zorgden voor gevaar. Verga kreeg na 22 minuten zelfs een levensgrote kans om de score te openen, maar raakte de bal helemaal verkeerd. Van der Weerden brak na een dik half uur de ban voor Nederland. De sleepcornerspecialist mocht voor de tweede keer in de wedstrijd aanleggen en pushte de bal schitterend in de bovenhoek.

Het zwaar verdedigende Engeland trok zich ook na rust vooral terug op de eigen helft. Nederland had moeite een gaatje te vinden en toen dat toch gebeurde, mikte Hofman op de paal. De Britten kwamen er in de loop van de tweede helft een paar keer gevaarlijk uit en kregen een kwartier voor tijd ook een strafcorner, die er keurig werd uitgelopen door Sander de Wijn.

In de slotfase kreeg Nederland nog een korte hoekslag, inmiddels nummer vier van Oranje. Maar omdat Robbert Kemperman zijn vizier niet op scherp had staan en Seve van Ass zeven minuten voor tijd nog een fikse kans miste, bleef het verschil miniem: 1-0.