Pedohulplijn vierhonderd keer benaderd

Bijna vierhonderd mensen hebben in de eerste twee jaar van Stop it Now! contact opgenomen met de hulplijn voor pedofielen. Meer dan vijftig bellers zijn inmiddels in langdurige behandeling gegaan. Dat meldt de hulplijn donderdag.

De hulplijn werd in april 2012 gelanceerd. In het eerste jaar belden 148 mensen en mailden er zestien. In het tweede jaar waren dat 193 bellers en dertig mensen die mailden, blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarverslag over beide jaren.

In totaal waren er de afgelopen twee jaar bijna vijfhonderd zogenoemde contactmomenten. Hierbij gaat het zowel om unieke bellers of mensen die mailen, als om mensen die vaker hebben gebeld of gemaild. In totaal waren er de afgelopen twee jaar 255 contactmomenten met mensen met zorgen over het eigen gedrag of gevoelens voor kinderen. Met mensen die zich zorgen maakten over het gedrag van iemand uit hun omgeving, waren er 139 contactmomenten.

De meeste mensen die zich zorgen maken over hun mogelijk pedofiele neigingen zijn mannen. Per jaar belden gemiddeld drie vrouwen die zich zorgen maakten over hun gevoelens.

Hoe groot de doelgroep van de hulplijn precies is, is onduidelijk. Over hoeveel pedofilie voorkomt, is volgens de hulplijn nog weinig bekend. In internationaal onderzoek wordt het voorlopig gehouden op een tot drie procent van de mannelijke bevolking, wat in Nederland neerkomt op 60.000 tot 180.000 mannen.

De hulplijn is een initiatief van het Meldpunt Kinderporno op Internet en de polikliniek de Waag. Ook hulpverleners en professionals die behoefte hebben aan advies of informatie kunnen contact opnemen met Stop it Now!, dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt.