Europees taxiprotest tegen Uber

Parijs, Londen, Barcelona, Berlijn en Madrid: in heel Europa werd door boze taxichauffeurs actie gevoerd tegen diensten als Uber, nieuwe technologie die volgens hen reizigers in gevaar brengt en nieuwe bedrijven een oneerlijke voordeelspositie geeft. In Londen weigerden chauffeurs van de kenmerkende black cabs klanten mee te nemen. Ze reden stapvoets over Trafalgar Square en veroorzaakten daarmee enorme verkeersopstoppingen. Ook in de andere steden ontstonden verkeersproblemen.

De vervoers- en transportindustrie in Europa vreest voor de elkaar snel opvolgende veranderingen in de markt, onder andere onder invloed van diensten als Uber en vergelijkbare diensten zoals Chauffeur Prive. De digitale technologie heeft het eenvoudiger gemaakt voor reizigers, maar heeft volgens de betogers een keerzijde: de veiligheid komt in gevaar, evenals hun banen.

De taxi-appdiensten stellen klanten in staat om een taxi aan te houden via een mobiele app. Taxichauffeurs, die vaak duizenden euro's hebben betaald voor hun opleiding en hun taxipas, klagen dat ze daardoor klanten mislopen. Bovendien zouden de chauffeurs van de appdiensten zich niet aan dezelfde regels hoeven houden als gewone taxichauffeurs. Uber is in Brussel verboden, maar de Europese Unie wil dat de dienst gewoon wordt toegestaan, omdat het de klanten ten goede komt. Vlak voor het protest woensdag van start ging kwam er overigens een nieuwe app van Uber beschikbaar, speciaal voor de klanten in Londen. Ze konden tegen gereduceerd tarief worden opgehaald door een chauffeur.

Niet alleen taxichauffeurs vrezen technologische ontwikkelingen; ook trein- en metropersoneel kijkt met leedwezen toe hoe steeds vaker conducteurs en machinisten worden vervangen door technologie. In Parijs rijden twee metrolijnen met metrostellen zonder bestuurder. Dat was echter pas mogelijk na uitgebreide onderhandelingen met de vakbonden. Er gingen tientallen banen verloren door de automatisering. Al eerder werd geklaagd over Airbnb, een dienst waarbij huiseigenaren hun huis of een deel ervan verhuren. De hotelbranche ziet de omzet dalen, omdat de prijzen bij Airbnb vaak een stuk lager liggen.