'Nederland belastingparadijs voor bedrijven VS'

Nederland is het fiscaal aantrekkelijkste land voor grote Amerikaanse bedrijven. Van de grootste vijfhonderd multinationals uit de Verenigde Staten, de Fortune 500, heeft bijna de helft een of meerdere vennootschappen in Nederland. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van een onderzoek van twee activistische Amerikaanse groepen.

In totaal zouden de grote Amerikaanse bedrijven in 2010 zo'n 127 miljard dollar (94 miljard euro) tegen een voordelig belastingtarief in Nederland hebben gestald. Nederland blijft daarmee andere notoire belastingparadijzen zoals Bermuda en de Kaaiman Eilanden voor. Daar stond in 2010 slechts 94 en 51 miljard dollar fiscaal vriendelijk gestald.

Door geld te stallen in belastingparadijzen zoals Nederland kunnen de Fortune 500 jaarlijks voor negentig miljard dollar aan belastingen in eigen land ontwijken. Uit eerder onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Action Aid bleek Nederland ook al een belastingparadijs voor de grootste Britse bedrijven. Alleen de Amerikaanse staat Delaware was populairder.

Nederland is populair omdat het met veel andere landen verdragen heeft gesloten, om te voorkomen dat bedrijven dubbel belasting moeten betalen. Nederland is daardoor een draaischijf geworden tussen belastingparadijzen en multinationals. Daarnaast hoeven ze in Nederland geen belasting te betalen op royalties, zoals inkomsten uit het gebruik van merken.