[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Australiër boekte zijn eerste zege uit zijn loopbaan. Hij profiteerde van problemen bij de Mercedessen. Kampioenschapsleider Nico Rosberg werd nog wel tweede, terwijl  ook Sebastian Vettel naar het podium mocht.

Rosberg begon op circuit Gilles Villeneuve vanaf poleposition, maar Hamilton was beter weg. Rosberg kneep Hamilton bij de eerste bocht echter af, waarna Vettel achter Rosberg de tweede plaats kon grijpen. Achteraan verdween Jules Bianchi in de muur. De Fransman werd geraakt door zijn Marussia-teamgenoot Max Chilton die hiermee voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan uitviel. Omdat er veel rommel op de baan lag was een safety car noodzakelijk.

Na zeven ronden werd de race weer aangevangen. Rosberg sloeg meteen een klein gaatje met Vettel en Hamilton. Verder naar achteren snoepte Perez de tiende plaats van Button af. Zodra het DRS vrijgegeven was haalde Hamilton Vettel in en schoof naar de tweede positie.

In de veertiende ronde begonnen de eerste coureurs binnen te druppelen voor een pitsstop. Rosberg leidde, voor Hamilton, de nog niet gestopte Force India's van Perez en Hülkenberg, Vettel, Bottas, Ricciardo, de nog niet gestopte Maldonado, Alonso en Vergne. Vooraan schroefden de Mercedessen het tempo op, waarbij Hamilton de druk op Rosberg stevig opvoerde. De Duitser schoot door de druk zelfs even rechtdoor bij de laatste chicane. Iets daarachter verschalkte Massa Alonso voor plaats acht. Maldonado was er inmiddels tussenuit gevallen met schade aan zijn Lotus.

Perez maakte na 34 ronden zijn eerste en enige stop. Hij kwam als tiende, vlak achter Vergne weer naar buiten. Hij zorgde ervoor dat het veld in elkaar schoof, met gevechten tussen Hülkenberg, de Red Bulls en de Williamsen. Elkaar passeren konden ze echter niet gemakkelijk.

Opvallend was dat de Mercedessen, die een groot gat hadden geslagen met de concurrentie, halverwege de race problemen kregen met hun motoren. De concurrentie kwam dichterbij, al duurde het even voordat het gat gedicht was. De stops gooiden het veld door elkaar, waarbij Perez virtueel de derde positie vasthield, voor Ricciardo die Vettel ingehaald had. Hülkenberg lag hier vlak achter, voor de Williams van Bottas. Op de baan reden Massa en Alonso hier echter nog voor.

De Mercedessen maakten hun tweede stop, waardoor ze terugvielen tot achter Massa die nog moest stoppen. Daarachter had Hamilton problemen met zijn Mercedes en hij werd uitvaller. Ook Massa ging nog naar binnen, waardoor Rosberg aan de leiding ging, maar Perez kwam met rasse schreden dichterbij.

Met nog achttien ronden te gaan had Perez het gat gedicht, al hervond Rosberg weer enigszins zijn tempo. Achter hem schoof het veld helemaal in elkaar schoof. De eerste acht coureurs reden daardoor slechts tien seconden uit elkaar. Met nog ruim tien ronden te gaan probeerde Bottas Hülkenberg voor plaats vijf in te halen bij de hairpin. De Fin kwam naast de Duitser, maar hij kon terugkomen. Massa profiteerde hiervan door zowel Bottas als Hülkenberg in te halen. Massa dichtte hierna snel het gat met de leidende groep. Bottas verloor meer tijd, want ook Alonso en Button haalden hem in.

Met nog vijf ronden te gaan klaagde Perez over remproblemen. Ricciardo was er als de kippen bij om de tweede plaats van de Mexicaan over te nemen en op jacht te gaan naar Rosberg. Met twee ronden te gaan greep Ricciardo de leiding om de eerste zege uit zijn carrière te grijpen. Daarachter greep Vettel de derde plaats, terwijl Massa Perez in probeerde te halen. De Braziliaan kwam tekort en ging er samen met de Mexicaan in de eerste bocht af. Vettel kon beide coureurs maar net ontwijken. De safety car kwam op de baan, waardoor Ricciardo al voor de vlag zeker was van de winst. Rosberg werd tweede, voor Vettel. De andere punten gingen naar Button, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Vergne, Magnussen en Räikkönen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:39:12.830
2 Nico Rosberg Mercedes +4.236
3 Sebastian Vettel Red Bull +5.247
4 Jenson Button McLaren +11.755
5 Nico Hulkenberg Force India +12.843
6 Fernando Alonso Ferrari +14.869
7 Valtteri Bottas Williams +23.578
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +28.026
9 Kevin Magnussen McLaren +29.254
10 Kimi Räikkönen Ferrari +53.678
11 Sergio Perez Force India +1 ronde
12 Felipe Massa Williams +1 ronde
13 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
DNF Esteban Gutierrez Sauber +6 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +11 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +23 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +24 ronden
DNF Kamui Kobayashi Caterham +47 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +49 ronden
DNF Marcus Ericsson Caterham +63 ronden
DNF Max Chilton Marussia +70 ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +70 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 140
2 Lewis Hamilton Mercedes 118
3 Daniel Ricciardo Red Bull 79
4 Fernando Alonso Ferrari 69
5 Sebastian Vettel Red Bull 60
6 Nico Hulkenberg Force India 57
7 Jenson Button McLaren 43
8 Valtteri Bottas Williams 40
9 Kevin Magnussen McLaren 23
10 Sergio Perez Force India 20
11 Felipe Massa Williams 18
12 Kimi Räikkönen Ferrari 18
13 Romain Grosjean Lotus 8
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Marcus Ericsson Caterham 0
18 Adrian Sutil Sauber 0
19 Esteban Gutierrez Sauber 0
20 Max Chilton Marussia 0
21 Kamui Kobayashi Caterham 0
22 Pastor Maldonado Lotus 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 258
2 Red Bull 139
3 Ferrari 87
4 Force India 77
5 McLaren 66
6 Williams 58
7 Toro Rosso 12
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0