FOK!toen: Toy-Box

Vandaag neemt FOK!toen je mee terug in de tijd voor een klassiek 'wow, al 15 jaar niet meer over nagedacht!'-momentje.

Deze week is het namelijk precies 15 jaar geleden dat Toy-Box op nummer één kwam in de Nederlandse Top 40 met het nummer 'Best Friend'. Het nummer zou van 5 juni tot 3 juli bovenaan blijven staan en Toy-Box' enige lijsttopper worden – waar dan ook ter wereld.

1999 was een memorabel muziekjaar: de eerste vijf maanden stonden 'I Want It That Way', 'We're Going to Ibiza!', '...Baby One More Time', [Tupac's] 'Changes', '(Do You) Believe (In Love)' en 'Pretty Fly (For a White Guy)' op één.

 He's my best friend, best of all best friends
Do you have a best friend too?
It tickles in my tummy, he's so yummy yummy
Hey, you should get a best friend too!

(Hitlijstsucces: AUS 39 / DEN 6 / NED 1 / NOO 13 / ZWE 23 / VK 41)

Hoewel Toy-Box in de hitlijsten van Noord-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland terechtkwam was er geen enkel land waar Toy-Box zo goed boerde als Nederland. Zelfs in thuisland Denemarken zou het duo niet hetzelfde succes behalen: daar wisten ze nooit verder te komen dan een tweede plek, namelijk met de single 'Tarzan & Jane':

 Tarzan is handsome, Tarzan is strong
He's really cute and his hair is long
Tarzan is handsome, Tarzan is strong
 So listen to the jungle song:
Owiejowiejowiejowiejowiejowiejee...

(Hitlijstsucces: AUS 41 / OOST / 28 / DEN 2 / DUI 37 / NED 2 / NOO 3 / NZ 27 / ZWI 34 / ZWE 8)

'Tarzan & Jane' stond gepland om als eerste single eind 1998 uitgebracht te worden, maar daar werd uiteindelijk in de meeste landen mee gewacht tot de Disneyfilm Tarzan in de bioscopen te zien was in 1999.

1995-2003
De twee leden ontmoetten elkaar op oudejaarsavond 1994 en besloten een popgroep op te richten. Toy-Box bestond uit twee in Kopenhagen geboren en getogen Denen, te weten de van origine Iraans-Pakistaanse Anila Mirza (nu 39 jaar) en de van origine Marokkaanse Amir El-Falaki (nu 40).

De muziek kan het best gekenmerkt worden als kinderlijke, mierzoete bubblegum-eurodance met een zweem van homo-erotische ondertonen, bijvoorbeeld in de derde single 'The Sailor Song'. Dat Pet Shop Boys-achtige nummer werd ook uitgebracht in 1999 en is uitsluitend in de Nederlandse hitlijsten terug te vinden – het kwam op de negende plek:

 Sailing, sailing, jumping off the railing
Drinking, drinking, till the ship is sinking
Gambling, stealing, lots of sex appealing
Come, let us sing the sailor song 

(Hitlijstsucces: NED 9)

Toy-Box bestond van 1995 tot 2003 en produceerde twee albums (Fantastic in 1999 en Toy Ride in 2001). Voor velen zal het een kwestie van actief mijden geweest zijn, voor anderen zoals uw schrijver zelf is het een jeugdherinnering van een destijds tienjarig mannetje. Weer anderen zullen er werkelijk nog nooit van gehoord hebben. Dat doet er echter niet toe voor Toy-Box zelf: er werden wereldwijd bijna vijf miljoen albums verkocht.

2003-heden
Beiden zijn na 2003 aan een solocarrière begonnen, maar wisten daar beiden tot nog toe geen nieuwe hits mee te scoren. El-Falaki was al dansleraar toen hij Mirza ontmoette en is dat tegenwoordig nog steeds.

Mirza heeft sinds het uitdoven van de Toy-Boxkaars verschillende baantjes gehad: zo was ze danseres voor de Deense songfestivalinzending in 2007 (kwam niet door de halve finale heen), coachte ze de cheerleaders van FC Kopenhagen en werkte ze als danslerares. Ze is inmiddels getrouwd en geëmigreerd naar het Verenigd Koninkrijk.

 Tot slot: bij het terugluisteren van 'Best Friend' viel het direct op dat het best wel lijkt op 'Cowboy' van Ch!pz, een Nederlandse imitatie van het Aqua/Toy-Box-geluid die een paar jaar later de kop op stak. Ze sluiten zich daarmee aan in het illustere rijtje van Nederlandse artiesten die hun carrière (groten)deels bouwden op gejatte fundamenten, waaronder Rob de Nijs, Marco Borsato en André Hazes.

 'Cowboy' stond in 2003 drie weken op één in de Top 40. FOK!toen blijft feesten alsof het 1999 is: morgen een artikel over Eiffel 65's 'Blue (Da Ba Dee)', dat in juni 1999 in Europa als single uitkwam en vervolgens wereldwijd de hitlijsten bestormde.