Afghaanse presidentskandidaat overleeft aanslag

De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft vrijdag een bomaanslag op zijn konvooi in Kabul overleefd. Er ontploften twee bommen op het moment dat hij wegreed van een campagnebijeenkomst in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad. Abdullah liet kort daarna op de televisie weten dat hij ongedeerd was. Vier burgers kwamen bij de aanslag om het leven, maar gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt.

Het konvooi werd volgens het ministerie van binnenlandse zaken na vertrek bij de campagnebijeenkomst aangevallen door een zelfmoordterrorist. Vervolgens werd het konvooi getroffen door een bermbom, aldus een woordvoerder. Mohammed Zamir, de politiechef van Kabul, zei echter dat beide explosies het werk waren van zelfmoordterroristen. De eerste aanslag werd volgens hem gepleegd met een bomauto, de tweede door een zelfmoordterrorist te voet. Hij sprak van twee doden en zestien gewonden.

Het is niet duidelijk wie er precies achter de aanslag zit, maar de verdenking gaat uit naar de Taliban.

Abdullah is koploper in de Afghaanse presidentsverkiezingen. Hij neemt het op 14 juni op tegen voormalig minister van financiën Ashraf Ghani Ahmadzai. Bij de eerste ronde van de verkiezingen, op 5 april, wist Abdullah 45 procent van de kiezers achter zich te krijgen. Ahmadzai eindigde op een tweede plek met 31,6 procent.