Van Woerkom schiet vol om Marokkanenvraag

De ophef rondom zijn benoeming als nieuwe ombudsman is Guido van Woerkom niet in de koude kleren gaan zitten. In het RTL Nieuws reageerde hij emotioneel op de vraag of hij zijn vrouw nu nog met een Marokkaanse taxichauffeur zou meesturen.

In twee takes vertelde Van Woerkom dat de taxichauffeur van zijn vader die hem elke dag naar het dagverblijf brengt een Marokkaan is. "Hij kwam naar mijn moeder toe en zei: Van Woerkom is niet zo", zo zei de nieuwe ombudsman geëmotioneerd. "En mijn vrouw kan ook met een Marokkaanse taxichauffeur mee."

Een oude uitspraak over een Marokkaanse taxichauffeur achtervolgde Van Woerkom afgelopen week rondom zijn voordracht als ombudsman. Hij zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten.

De Marokkaanse gemeenschap vond daarom dat Van Woerkom geen ombudsman kon worden. Dat geldt ook voor een deel van de Tweede Kamer, die donderdag in meerderheid voor de benoeming stemde. Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom.