'Verdeling welvaart steeds oneerlijker'

De vijf rijkste families van Nederland hebben bijna evenveel vermogen als de 3,2 miljoen armste Nederlanders samen. Dat stelt ngo Oxfam Novib dinsdag in een rapport over de verdeling van welvaart. Volgens de hulporganisatie is de vermogensongelijkheid 'veel groter dan tot nu toe gedacht'.

Oxfam Novib wil dat het kabinet onder meer de belasting op vermogen en winst verhoogt om de welvaartsverdeling gelijk te trekken. Het huidige belastingstelsel werkt ongelijkheid in de hand, vindt de organisatie. "We moeten de moed hebben om dit perverse stelsel aan te pakken en een systeem te maken waarin iedereen profiteert van economische groei", aldus algemeen directeur Farah Karimi in een verklaring. Oxfam Novib maant de regering bovendien om belastingontduiking en belastingontwijking meer dan nu in te dammen.

Het stelsel zorgt er volgens de organisatie voor dat vermogensvorming wordt aangewakkerd, terwijl inkomen uit arbeid te zwaar wordt belast. "Internationale bedrijven en de rijke elite halen alles uit de kast om belasting te ontduiken dan wel te ontwijken", aldus Karimi. "De rekening komt terecht bij de armsten in Nederland en ontwikkelingslanden."

De verschillen zijn sinds de crisis alleen maar erger geworden, aldus Oxfam Novib. De rijkste één procent van de Nederlanders bezat voor de crisis een vijfde van het totale vermogen. Na de crisis is dat gegroeid tot bijna een kwart, zo zou blijken uit de cijfers van de ngo. In buitenland ondergebrachte vermogens werden niet meegerekend.

Naast de verschillen in vermogens zouden ook de inkomensverschillen zijn toegenomen tijdens de crisis. Op maandag had het CBS nog een onderzoek gepubliceerd waarin stond dat dit nauwelijks het geval was. De vermogensongelijkheid nam wel iets toe, maar dat kwam volgens het statistiekbureau doordat de huizen minder waard werden. Vooral middeninkomens zagen hun vermogen daardoor dalen. De woning is bij die groep, meer dan bij de rijkste Nederlanders, veruit het belangrijkste onderdeel van het totale vermogen.

Volgens het CBS zorgt het belastingstelsel juist voor meer gelijkheid omdat lagere inkomens 'relatief weinig afdragen'. De Europese Commissie gaf Nederland maandag echter een vermaning vanwege het belastingsstelsel. Den Haag moet volgens Brussel harder optreden tegen bedrijven die belasting proberen te ontduiken.