Jaarlijks ton voor toezichthouders natuurgebieden

Het kabinet trekt vanaf volgend jaar jaarlijks een ton uit om particuliere buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in private natuurgebieden op te leiden. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) maandag toegezegd tijdens een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Dijksma was met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in het park. De bewindslieden spraken onder meer met de werkgevers van de 'groene boa's', die de 'oren en ogen' van de politie en justitie in het buitengebied zijn.

De boa's worden dagelijks geconfronteerd met overtredingen als het dumpen van drugsafval, stroperij, illegale jacht en autokraken. Daarom werken de politie en het Openbaar Ministerie met de werkgevers van deze boa's aan verdere afspraken over samenwerking in het buitengebied.

Minister Opstelten noemt goede afspraken van groot belang. De boa's kunnen met hun kennis van het buitengebied de politie assisteren. De politie staat de boa's op haar beurt ter zijde bij geweld en zware criminaliteit. De politie probeert daarnaast onder meer de verwerking van meldingen te verbeteren.

In totaal zijn er ongeveer 275 groene boa's in dienst van particuliere werkgevers. "Kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe, moeten goed beschermd worden, zodat bezoekers er plezier aan kunnen blijven beleven", vindt Dijksma. "Voor het toezicht zijn goed opgeleide mensen cruciaal. Daar investeren wij dus in."