Apple lanceert gezondheidsapp HealthKit

Apple heeft een eigen app voor het bijhouden van gegevens over gezondheid gepresenteerd. De app, HealthKit geheten, laat gebruikers zelf data meten en invoeren, maar ook informatie van zorginstellingen ontvangen. Dat maakte Apple maandagavond bekend in San Francisco.

Met HealthKit is het mogelijk om bijvoorbeeld het aantal stappen, geconsumeerde en verbrande caloriën, bloedwaarden, gewicht en slaappatronen bij te houden. Daarvan zijn grafiekjes te zien. De gegevens worden deels gemeten met de iPhone zelf, maar ook via externe apparaten.

Zorginstellingen zouden bij een bezoek aan een arts gegevens van HealthKit kunnen uitlezen en er ook nieuwe informatie aan kunnen toevoegen, aldus Apple. Patiënten zouden via de app bij de instelling kunnen inloggen en voorlichting kunnen ontvangen. "We zullen je privacy zorgvuldig beschermen", zei Apple-manager Craig Federighi maandag. Een van de zorginstellingen waar Apple mee samenwerkt voor HealthKit is het Radboud UMC in Nijmegen, zo bleek tijdens de presentatie.