Nederland krijgt Brusselse aanbevelingen

Na betrekkelijk positieve rapporten uit Brussel van vorige maand krijgt het kabinet maandag ook te weten op welke punten het juist beter kan. De Europese Commissie presenteert dan haar aanbevelingen voor Nederland. De kans is groot dat Nederland dan ook het Brusselse 'strafbankje' mag verlaten, omdat het begrotingstekort flink is gedaald.

De adviezen van de commissie zijn bedoeld om de Nederlandse economie sterker te doen groeien. Hoewel het om aanbevelingen gaat die Nederland op de korte termijn zou kunnen doorvoeren, zijn de voorstellen ook bedoeld om stappen te zetten richting de langetermijndoelen voor 2020. Alle landen in de Europese Unie krijgen zo'n voorstellenpakket.

De aanbevelingen kunnen over tal van onderwerpen gaan, zoals overheidsbestuur, de arbeidsmarkt en pensioenen. Ook spreekt Brussel zich uit over het begrotingstekort, dat vorig jaar daalde tot tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product, een half procent lager dan vereist. De commissie maakt daarom maandag bekend dat Nederland uit de 'excessieve tekortprocedure' wordt ontslagen, zo wist de Volkskrant vrijdag al te melden.

De voordelen van dat advies zijn in principe van politieke aard, zo schreef de ochtendkrant. Zo zou Brussel minder toezicht gaan houden op de Nederlandse begroting en hoeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) minder vaak plannen en besluiten aan de commissie voor te leggen. Ook laat het zien dat het met Nederland financieel de goede kant op gaat.

Vorig jaar kreeg Nederland in de aanbevelingen nog te horen dat er meer bezuinigd moest worden om dit jaar aan de Europese begrotingsdoelstellingen te kunnen voldoen. Ook toonde Brussel zich bezorgd over de oplopende werkloosheid, het groeiende aantal mensen dat een deeltijdbaan heeft en de hoge hypotheekschuld van Nederlanders.

Sinds halverwege 2013 is de Europese Commissie echter aanmerkelijk positiever geworden over de Nederlandse economie. Zo werd begin deze maand de groeiverwachting voor dit jaar verhoogd naar 1,2 procent. Eind vorig jaar rekende Brussel nog op een zeer geringe toename van het bruto binnenlands product, van 0,2 procent.

Toch waren er bij de voorjaarsraming in mei nog altijd enkele punten van kritiek. De vooruitzichten voor de Nederlandse werkloosheid blijven op korte termijn namelijk nog negatief. Ook de zorgen over de hoge hypotheekschuld van veel Nederlanders zijn sinds vorig jaar niet plotseling verdwenen, aldus de commissie.