'Veroordeelden Egypte joodse demonen'

De Egyptische rechtbank die eerder dit jaar een aantal islamisten ter dood veroordeelde en honderden anderen levenslang oplegde heeft zondag het vonnis verdedigd. Volgens de rechtbank in Minya zijn de mannen 'demonen' die zich laten leiden door de joodse heilige geschriften, meldt persbureau AFP.

De veroordeelden werden schuldig bevonden aan moord en poging tot moord op politieagenten. "De aangeklaagden zijn uit de krochten van de hel gekropen om de rijkdom van Egypte te plunderen, de bevolking te tiranniseren en de ondercommissaris te vermoorden", schrijft de rechtbank in een verklaring.

Volgens de rechters zijn de mannen 'vijanden van de natie' die in moskeeën waren geïnfiltreerd om de leer van 'hun heilige boek, de Talmud' te verspreiden. De Talmud is de joodse bijbel. Dezelfde rechtbank veroordeelde april nog eens 683 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood. Over dat vonnis moet 21 juni een definitief besluit worden genomen.

De rechters in Minya veroordeelden in maart in eerste instantie honderden aanhangers van de verdreven president Mohamed Morsi ter dood. Voor de meeste veroordeelden werd de straf later echter in levenslang omgezet. Voor 37 bleef de doodstraf gehandhaafd.