'Leven bevrijde militair VS liep gevaar'

De gezondheid en veiligheid van de zaterdag vrijgelaten Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl waren beide zo erg in gevaar dat snel gehandeld moest worden om zijn leven te redden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zondag gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan. Bergdahl was vijf jaar lang in handen van de Taliban.

Bergdahl werd na zijn vrijlating aan een medisch onderzoek op het vliegveld van de Afghaanse stad Bagram onderworpen. Hij werd daarna overgevlogen naar een militair ziekenhuis in Duitsland, waar hij momenteel verblijft. Zodra Bergdahl daar ontslagen wordt, kan hij terug naar de Verenigde Staten om herenigd te worden met zijn familie.

De enige Amerikaanse krijgsgevangene die de Taliban ooit namen werd zaterdag geruild tegen vijf mensen die momenteel gevangen zitten in Guantanamo Bay. De gedetineerden bekleedden diverse posities bij de Taliban. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde de afspraak aan in het bijzijn van de ouders van Bergdahl. Die voerden de afgelopen jaren campagne om het verhaal van hun zoon onder de publieke aandacht te brengen.

De gevangenenruil is niet onomstreden. Twee Republikeinse politici zeggen dat Obama met de afspraak de Amerikaanse wet heeft overtreden. Die schrijft voor dat het Congres dertig dagen voor het plaatsvinden van een ruil met gevangenen uit Guantanamo Bay hiervan op de hoogte moet worden gesteld. Het Witte Huis liet weten dat de 'unieke en dringende omstandigheden' noopten tot onmiddellijke actie.