Treiterroma's uit asocontainer gezet

De familie Dimitrov moet hun containerwoning aan de Amsterdamse ringweg uit. Dat heeft de rechter vrijdag besloten, meldt AT5. Ze waren in het kader van de zogeheten 'treiteraanpak' al eerder hun huurhuis uitgezet.

Die woning in Amsterdam Noord moest de romafamilie vorig jaar verlaten nadat ze jarenlang geluidsoverlast hadden veroorzaakt, omwonenden en hulpverleners hadden geïntimideerd en bedreigd, en vernielingen hadden aangericht. De zogeheten treiteraanpak van burgemeester Eberhard van der Laan is er op gericht om te zorgen dat in dat soort gevallen niet het slachtoffer maar de overlastgever vertrekt.

Dus verkaste het gezin naar een asocontainer op een braakliggend veldje aan de ringweg. Maar volgens woningcorporatie Rochdale hield de familie zich daar niet aan de afspraken en bouwden ze bovendien een forse huurachterstand op. Van der Laan gaf aan het begin van de maand al aan dat hij er helemaal klaar mee was. Wat hem betreft eindigde de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Daar bleek de rechtbank het mee eens te zijn. De Dimitrovs moeten binnen acht dagen pleite zijn maar dienen ook enige duizenden euro's achterstallige huur op te hoesten. Ze vinden zelf dat ze slachtoffer van discriminatie zijn en dat de politie maar vooral de burgemeester zich diep moet schamen.