'We krijgen een Hollandse zomer'

Nederland gaat mogelijk een normale Hollandse zomer met misschien iets meer neerslag dan gewoonlijk tegemoet. Daar wijzen althans de huidige omstandigheden op, zegt meteoroloog Hans Roozen van weeronline.nl. Zondag gaat de meteorologische zomer in.

Roozen benadrukt dat het altijd lastig is voor de langere termijn voorspellingen te doen over het weer. Wel geeft hij aan dat de temperatuur van de zee onder meer van invloed is op het weer in de zomer. Als de zeetemperatuur relatief laag ligt, is er meer hogedrukvorming en is het overwegend droger, legt de meteoroloog uit. Afgelopen winter was het niet heel koud en het voorjaar was relatief warm, waardoor de temperatuur van het zeewater iets hoger ligt. "Dat kan betekenen dat we een iets nattere zomer krijgen dan normaal."

Daarbij was het in mei, en zeker eind mei, vrij nat. Als de grond nat is, zal de temperatuur niet snel oplopen. "Dat kan zeker voor het begin van deze zomer effect hebben op de temperatuur. Die zal niet snel omhoog schieten."

In het noordelijk deel van Europa is het verder vergeleken met normaal wat te warm, terwijl het in het zuiden te koud is. Nederland zit redelijk in het midden. "Maar mogelijk dat we nog wat effect voelen vanuit het te warme noorden."

Roozen geeft wel aan dat hij het heeft over trends. "Dat betekent dus niet dat er geen uitschieters kunnen zijn. Als het iets natter wordt, betekent dat niet dat we niet een zonnige week in juli kunnen krijgen."

De komende week wordt het naar verwachting buiig. Dit weekend is het nog mooi weer, maar daarna is de kans groot dat een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk ook in Nederland wisselvallig weer veroorzaakt. "Het wordt zeker niet zo nat als afgelopen week, maar de buienkans neemt in de loop van de week toe." Het kwik loopt volgend weekend waarschijnlijk op, doordat de wind in de loop van de week naar het zuiden draait.